Decemberben mindössze 2,8 százalékkal nőtt a bolti kiskereskedelmi forgalom, messze alacsonyabb mint a 2016. évi átlag 4,5 százalék. Ráadásul december a harmadik legrosszabb hónapja volt az évnek, a havi forgalomemelkedést mérlegelve - írja a KSH adatait elemző cikkében a Blokkk.com.

Jól kiolvasható ez abból, hogy a különféle iparcikkek forgalma - amelyek lefedik az ajándékok körét - mindössze 2 százalékkal bővült az előző év decemberéhez képest. Főként úgy, hogy az előző években 5 százalék körül mozgott a decemberi ajándékvásárlások növekedési üteme.

A visszaesés egyik oka a nagy bérkülönbség lehet, ugyanis van olyan vásárló, aki alaposan be tudott vásárolni, és olyan is, aki nem. A tehetősebbek egy idő után már nem vesznek több, újabb fotelt, vagy éppen mosógépet, a szegényebbek pedig még csak gyűjtögetnek rá, ha van miből. Vagyis hiába volt tavaly 8 százalékos bérnövekedés a munkaerő-hiány miatt, nem az alacsonyabb bevételűek bérei nőttek.

A magyar kiskereskedelmi statisztikákban viszont nem látszik, hogy mi bénította le decemberben a postát: az e-kereskedelem bővülése megfelel a szokásos mértéknek, a 26 százalékos növekedési ütemmel. Nem zárható ki, hogy sokan külföldi webáruházból vásároltak, ami nincs benne a magyar kiskereskedelmi statisztikában.

A különféle szakboltok - hús, zöldség, pékáru - forgalma 2016. utolsó három hónapjában nem 1-2 százalékot csökkent az előző évhez képest. Ruhát sem sokat vásároltak karácsonykor: a 2,3 százalékos decemberi növekedése a 10 százalékos éves átlag alatt van, miközben karácsonykor sokan ajándékoznak ruhát.

Az egyes árucsoportokat nézve a használt cikkek vásárlása volt az, ahol a decemberi közel ötszázalékos növekedési ütem jelentősnek mondható. Éves szinten azonban ez a szektor is visszaesett.