A megállapodással kapcsolatban ugyanakkor továbbra is tartja magát a kétely: a kormány aligha akarhat teljes mértékben megállapodni a bankokkal a szociális konzultáció lezárulta, június közepe előtt, hiszen a konzultációs kérdőív 6. pontja épp a devizahitelsek megsegítéséről szól. Ha a kabinet egy megállapodással prejudikálná a devizahitelesek megsegítésének pontjait, a konzultáció egyik sarkallatos pontja vesztené értelmét.

Aligha véletlen, hogy a Matolcsy György által a Bankszövetség Megállapodás-tervezetére küldött válaszában az adósmegsegítési céllal létrejövő Nemzeti Eszözkezelő Társasággal (NET) kapcsolatos pont az egyik legkevésbé kidolgozott: a szociálisan leginkább rászoruló adósok kezdeményezhetnék a lakás megvásárlását a NET-től. A részletek ugyanakkor hiányoznak a Matolcsy-levélből, így annak pontosítása is, hogy a bankok mely területi egységeknél a forgalmi érték mekkora részén értékesíthetnék a lakásokat a NET-nek. Az NGM első emberének megállapodás-javaslata mindössze annyit tartalmaz, hogy a NET létrehozásáról, az adósok szociális alapú jogosultságáról, valamint a vásárlás és a lakhatás feltételeiről a kormány és az Országgyűlés a későbbiekben jogszabály alkotna - itt már nincs szó a bankok bevonásáról.

Megfigyelők emlékeztetnek: a múlt hét végén Orbán Viktor levélben közölte a kormánytól egyeztetést és kormányzati tárgyaló kinevezését kérő szakszervezetekkel, hogy a szociális konzultáció lezárásáig nem születnek olyan kormányzati döntések, amelyek érintik a szakszervezetek által felvetett ügyeket, a kormány csak a konzultáció után kész a tárgyalásra.