Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Forint, euró vagy svájci frank alapú reorganizációs hitel felvételét is lehetővé tennék az adósságrendezési eljárás (csődeljárás) alá került önkormányzatoknak, ha a parlament elfogadja Kósa Lajos fideszes és Habis László kereszténydemokrata képviselők indítványaként benyújtott törvénymódosítást. A debreceni és az egri polgármester a helyi önkormányzatok adósságrendezési eljárásáról szóló törvényt módosítaná, amely az elfogadását követő napon lépne hatályba, és a folyamatban lévő eljárásokra is alkalmazni kellene.

A hitel kamattörlesztésére a központi költségvetés kamatmentes támogatást nyújt, legfeljebb a törvény végrehajtási rendeletében meghatározandó referenciakamat plusz 2 százalékos mértékig. A kamattámogatást a reorganizációs hitel teljes visszafizetését követően kellene visszatérítenie az önkormányzatnak. A támogatást már az egyezségi javaslat és a reorganizációs program tervezetének elkészítésekor igényelhetné az önkormányzat (azaz az adósságrendezési eljárást felügyelő, bíróság által kijelölt pénzügyi gondnok) - erről az önkormányzatokért felelős miniszter 5 napon belül döntene. Az indítványt benyújtó képviselők szerint a kamattámogatás azért szükséges, hogy létrejöjjön az egyezség a hitelezőkkel és ne osszák fel az önkormányzat vagyonát. A támogatást eddig utólag lehetett igényelni az esedékes kamattörlesztés azon részére, amelyet az önkormányzat saját forrásból nem tudott kifizetni; a támogatás legfeljebb a jegybanki alapkamat plusz 1 százalékos mértékig terjedt. A kamattámogatás forintban jár, árfolyamát a végrehajtási rendeletben rögzítenék.

Restrukturálhatják a hiteleket

Fontos változás, hogy az adósságrendezési eljárás elindulásával nem csak a szállítói tartozások, hanem a banki követelések is lejárttá válnának, akkor is, ha ezeket rendben törlesztette az önkormányzat. Ezek is a reorganizációs hitel részévé válnak. (A törvénymódosítás indoklása szerint az önkormányzatok adósságállományának 50 százaléka devizában keletkezett, ezért az árfolyamveszteség elkerülése érdekében teszik lehetővé a reorganizációs hitel euróban és svájci frankban történő felvételét is.)

A jogszabály-módosítással a képviselő-testületi vagy közgyűlési döntéshozatalt is erősítenék (estenként a polgármesterrel szemben), és számos könnyítést bevezetnének annak érdekében, hogy az önkormányzatok elkerüljék a vagyonuk hitelezők közti felosztásával történő adósságrendezést.

Támogatást is kaphatnak

Fontos változás lenne az is, hogy az adósságrendezési eljárás ideje alatt - ha annak feltételei biztosítottak - támogatás ítélhető és folyósítható az önkormányzatnak vagy költségvetési szervének. Kérelmük befogadható, ha a megpályázott támogatás felhasználása az önkormányzati feladatellátáshoz kapcsolódik, vagy "uniós forrásból megvalósuló beruházással összefüggésben keletkező károk elkerülése érdekében szükséges" - áll a törvénymódosításban.

Mi vonható be az adósságrendezésbe?

A kötelező önkormányzati feladatellátáshoz kapcsolódó ingó- és ingatlanvagyon, valamint az államtól az önkormányzatnak átadott lakáscélú ingatlanok mellett nem lesznek bevonhatók az adósságrendezésbe azok az ingatlanok sem, amelyekben a helyhatóság olyan feladatot lát el, amelyhez az Országgyűlés állami normatív támogatást, hozzájárulást állapít meg. Az önkormányzatnál vagy költségvetési szervénél lévő pénzeszközök sem vonhatók  el, amelyek felett nem ő rendelkezik, például az önkormányzati társulások és a helyi kisebbségi önkormányzatok bevételei és pénzei, vagy a helyhatóság és szerve gesztorsága mellett pályázaton elnyert, fejlesztési, működési források önerő és támogatásrésze.

Az önkormányzati feladatellátáshoz nem kapcsolódó, forgalomképes vagyonelemek, valamint a saját bevételek vonhatók be az adósságrendezésbe.

Adósságrendezési eljárást csak a képviselőtestület vagy a közgyűlés döntésével lehetne kezdeményezni (vagy a hitelezőnek) a bíróságon. Törlik a jogszabályból a csődeljárás kötelező kezdeményezését - eddig a 90 napos tartozás, vagy a jogerős, végrehajtható fizetési kötelezettség 30 napot meghaladó fennállása esetén kötelező volt a polgármesternek - a képviselőtestület döntésétől függetlenül - adósságrendezési eljárást kezdeményezni.

Enyhülnek a szabályok

A csődeljárás alatt lehetővé tennék a cégalapítását vagy a tulajdonrész-szerzést az önkormányzatnak, feltéve, ha az a reorganizációs tervnek megfelelően létesített és működő, az önkormányzati feladat ellátását végző nonprofit gazdasági társaság.

A képviselőtestület számára 60 nap helyett 90 nap áll majd rendelkezésre ahhoz, hogy elkészítse a válságköltségvetést.

Az adósságrendezési eljárás alatt az önkormányzat hirdetmény közzététele nélküli (nem nyilvános) közbeszerzési eljárásokat bonyolíthat le, és mellőzheti az államháztartásról szóló törvény költségvetési szervek átalakítására, megszüntetésére vonatkozó szabályait, hogy a nem kötelező önkormányzati feladatot ellátó, a válságköltségvetésből nem finanszírozható szerveit átalakítsa, megszüntesse.