Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Eszerint a a háztartások elektronikus fizetései az elmúlt öt félévben 23 százalékos emelkedést mutattak - a bankkártyás fizetések, a csoportos beszedési megbízások, a mobiltelefonnal történt vásárlások és a dijnet.hu rendszerében ezen felül más csatornában történt fizetések összegei alapján. Eközben a háztartások fogyasztási kiadásai a Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján mindössze 4,94 százalékkal nőttek 2012 első féléve és 2014 első féléve között.

Gyorsuló ütemben nő a Díjnet elektronikus fizetési index mutatója: 2014. első félévében 18,7 százalékra emelkedett, 1,7 százalékpontos növekedést produkálva egy év alatt. Egy éve az emelkedés mértéke csak 1 százalékpont volt 2012 első félévéhez képest. A mutató 2014 első félévében meghaladta a 2013 második félévére számolt mértéket is, annak ellenére, hogy hagyományosan az év második felében bonyolít nagyobb forgalmat a lakosság.

Az elektronikus fizetési formák térhódítása egyértelmű, a háztartások elektronikus fizetéseinek összege két év alatt négyszer olyan gyorsan nőtt, mint a háztartások összes kiadása - véli Majtényi Kálmán, a Díjnet Zrt. vezérigazgatója . A "készpénzmentes" gazdaság bővülésével jelentős nemzetgazdasági haszon érhető el: a készpénzhasználat mintegy 300 milliárd forint éves össztársadalmi költségéből akár 100 milliárd is megtakarítható lenne.

A dijnet.hu rendszerén keresztül történő elektronikus számlabemutatások statisztikái alapján miközben a csoportos beszedést választók száma csaknem állandó, 2014 második negyedévében mind az előző negyedévhez, mind az előző évihez képest csökkent a csoportos beszedési megbízással befizetett összeg (15, illetve 19 százalékkal), amely nagyrészt szintén a rezsicsökkentés "számlájára" írható.

Az ingyenes internetes számlafizetéshez újonnan csatlakozók a korábbinál jóval nagyobb arányban választják a bankkártyás vagy internetbanki fizetést, mint ahányan a csoportos fizetési megbízást - mondta Majtényi. Arra számít, hogy az elektronikus fizetések terjedésével a kártyás és internetbanki fizetések aránya a következő években még a jelenleginél is nagyobb teret nyer, a számlafizetési módok között egyértelműen túlsúlyba kerül.