Stabil és hatékony működés létrehozása a cél az Első Nemzeti Közműszolgáltatónál - emelte ki a Napi.hu energetikai konferenciáján a Miniszterelnökség nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért és postaügyekért felelős államtitkára. Németh Lászlóné hozzátette: gondolkoznak azon, hogy a későbbiekben a víz, csatorna és hulladék szolgáltatások is az ENKSZ-hez tartozzanak.

Az Első Nemzeti Közműszolgáltató piaci körülmények között fog működni, azaz semmilyen külön támogatást nem kap, illetve ugyanannyiért és ugyanolyan feltételekkel vásárolhat gázt, és majd áramot is, mint bármely más szolgáltató - szögezte le a Miniszterelnökség államtitkára. Másrészt pedig továbbra sem elsődleges a profit, de ha a hatékony működés miatt mégis keletkezik, akkor a kormány majd dönt ennek felhasználásáról.

Németh Lászlóné megerősítette: az Első Nemzeti Közműszolgáltató holdingszerűen működik majd, a hozzátartozó szereplők, szolgáltatók tevékenységét fogja koordinálni, igaz, egyelőre ez csak a Főgázt jelenti. A Főgáz országos kiterjesztésű szolgáltatói engedélyszerzése folyamatban van, és március végére várják az engedély megadását az Energiahivataltól. Ehhez egyébként szükséges az új szolgáltatási területeken is ügyfélszolgálat kiépítése, itt lenne már most szerepe a Magyar Postának.

Az államtitkár elmondta: emellett több áramszolgáltatóval tárgyalnak azok megvásárlásáról, ez a tranzakció idén év végén, vagy jövő év elején várható. A következő lépés lenne a távhőpiacra való belépés, de az komolyabb előkészítést igényel - mondta Németh Lászlóné, elsőként a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumnak kell erről egy javaslatot készíteni április végéig.

Az államtitkár szerint a távhő szolgáltatás bekapcsolódása 2016-ban várható. És akkor már annak az ideje is eljön - fogalmazott-, hogy szolgáltató központot hozzon létre az ENKSZ, amelynek az ügyfélnyilvántartások összefésülése és költséghatékony működtetése lesz a feladata. A tervek szerint a számlázást a Díjbeszedő intézi majd.  Véleménye szerint át kell gondolni azt is, hogy a víz, csatorna és a hulladékszolgáltatások is az ENKSZ-hez tartozzanak majd idővel.

A cégek elnevezése és tevékenysége között kell rendet tennünk. Az Első Nemzeti Közműszolgáltató, amit február közepén megalapítottunk, illetve aminek a cégbejegyzése megtörtént, annak nem lesz kapcsolata a lakossággal. Ennek a cégnek az a szerepe, hogy összehangolja, koordinálja az ágazati szolgáltatókat, egyetemes szolgáltatókat. Pillanatnyilag most egy van, a gáz, ez pedig a Főgáz. A Főgáz kiterjesztett tevékenysége március végén fog elindulni, most folyamatban az az engedélykérelem, amit az Energiahivatal kell hogy jóváhagyjon, hogy az eddigi tevékenységét Budapestről, illetve tíz megyéről országosra ki lehessen terjeszteni - hangsúlyozta Némethné.

Ez az ENKSZ egyik feladata. A feladatköre akkor fog kiteljesedni, ha például a másodikként jelzett áramszolgáltatási területre is be tudunk lépni. Itt lehet központi marketingszervezés, treasury-tevékenység, a különféle ügyfélszolgálatok működésének megszervezése. Az állami kézbe került szolgáltatóknál pedig ténylegesen csak a lakosság kiszolgálására koncentráló tevékenység fog zajlani - mondta az államtitkár.

Egyelőre nem fogjuk leépíteni a Főgáz vidéki ügyfélszolgálatait, mert, hogy az országos engedélyeket megkapjuk, ahhoz a postának pluszban kell bekapcsolódnia, hiszen a Főgáz pillanatnyi működési területén megvannak a megfelelő mennyiségű ügyfélszolgálatok, ugyanakkor viszont azon a területen, ahol újonnan akarunk belépni, ott nyilvánvalóan ezt a postával fogjuk megtenni - fűzte hozzá Németh Lászlóné.

A vezérigazgatón kívüli menedzsment tagokra is megvannak a jelöltek, folynak a tárgyalások, hamarosan az ő nevüket is nyilvánosságra hozzuk - hangsúlyozta az államtitkár.

Az áramszolgáltatóra is van célpont, több céggel is folynak a tárgyalások, megvalósulni év végén, jövő év elején fog, akkor fogunk kilépni az áramszolgáltatás területére is - jelezte a Miniszterelnökség nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért és postaügyekért felelős államtitkára.