Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Bővíti innovatív energiahasznosítási portfólióját az Alteo Group, amely egy közel 300 millió forint értékű beruházás keretében újabb, 499 kilowatt kapacitású kiserőművet létesít a debreceni hulladékkezelő és hulladéklerakó telepen keletkezett depóniagáz hasznosítására. A vállalat már 2010 óta sikeresen működtet egy depóniagázas erőművet a városban, most az eddigi működési tapasztalatok alapján  - írja közleményében az Alteo Group.

Az ilyen jellegű erőművek lényege, hogy hogy a hulladéklerakókban keletkezett energiatermelésre hasznosítható gázokat, főként magas üvegházhatású metánt, összegyűjtik és elégetik, hogy ezzel hőt és villamos energiát állítsanak elő magas hatásfok mellett. A Debrecennél működő másik erőmű 625 kW beépített villamos és mintegy 650 kW hő kapacitással rendelkezik. 33 ezer tonna szén-dioxid kibocsátás megtakarításával járul hozzá környezetünk védelméhez.

Az új 300 millió forintos beruházás rendelkezik a szükséges engedélyekkel és a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal által kiadott, 5 évre szóló Kötelező Átvételi Rendszer jogosultsággal, ami alapján a megtermelt villamos energiát támogatott áron tudja értékesíteni. A szükséges eszközök gyártása, valamint a gázkút fúrások folyamatban vannak, a berendezések telepítése 2017 májusában kezdődik meg.

Az Alteo idén 800 millió forint értékű zöldmezős naperőmű beruházást indított Domaszéken. A két, összesen közel 1,1 milliárd forint értékű fejlesztés önerejét a vállalat tavaly őszi részvénykibocsátásakor bevont tőke adja - idézik a cég közleményében ifj. Chikán Attilát, az Alteo vezérigazgatóját. A vállalat a jövőben hasonló fejlesztések elindításával biztosítaná a befektetőknek ígért dinamikus növekedést.