Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az üzemanyagtöltő-állomások shopjai - mint az éjjel-nappal nyitva tartó boltok általában - soha sem alacsony áraikról voltak híresek. Tavaly március óta, amikortól a nagyobb boltok vasárnap már nem tarthatnak nyitva, jelentőségük felértékelődött, annak ellenére, hogy a kormány még a vonatkozó törvény hatályba lépése igyekezett megakadályozni, hogy az emberek a benzinkutaknál vegyék meg a szükséges élelmiszert.

Ezt szolgálja az a szabály, amely szerint csak olyan üzleteket lehet vasárnap is nyitva tartani, amelyben az élelmiszerek mellett az üzemanyagot is ugyanaz a vállalkozás értékesíti. A kutak mindent megtettek, hogy a törvényi előírásoknak megfelelve mégis kiszolgálják a vásárlókat.

Nagy a titkolózás

Ha a vasárnapi zárva tartás nem lett volna elég a shopok forgalmának felpörgetéséhez, hozzájárult ehhez az is, hogy 2014 végtől az olaj és vele együtt az üzemanyagok ára nagyot zuhant. A benzin forgalma közel 4, a gázolajé pedig 11 százalékkal emelkedett tavaly, amely - a magyar reálbérek növekedése mellett - komoly garancia lett arra, hogy tankolás mellett más termékeket is vásároljanak az emberek.

A Napi.hu által megkérdezett üzemanyag-forgalmazók kivétel nélkül üzleti titokként kezelték a shopok bevételére vonatkozó adatokat. Az azért kiderül, hogy  többen próbáltak alkalmazkodni a megváltozott környezethez.

A Mol a saját útját járja

A Mol Nyrt. már 2014-ben megkezdte kiskereskedelmi stratégiájának átalakítását. Egyrészt megnyitották a Fresh Cornereket, ahol kávét és helyben sütött pékárut árulnak, másrészt megjelentek a mindennapi fogyasztási cikkek, alapvető élelmiszerek is a kínálatukban. A cég közlése szerint nagy a kereslet a termékek iránt. A Mol nem kötött megállapodást egy kiskereskedelmi lánccal sem, nem alakították át a shopok arculatát.

Betört a Spar a piacra

Más stratégiát követett az OMV Hungária Ásványolaj Kft., amely shopjainak forgalmát 2015-ben alapvetően a Spar Express-koncepciónak megfelelően szervezte át. Tavaly év végére már 45 ilyen vegyes töltőállomás működött az országban. A shopok az OMV tulajdonában vannak, magyar vállalkozások üzemeltetik azokat, vagyis ilyen értelemben nem tartoznak a Sparhoz.

A vasárnapi forgalommal kapcsolatban a cég úgy fogalmazott, hogy az "általános zárva tartás hatása természetszerűleg minden olyan egység forgalmára pozitív hatással van, amely nyitva tarthat vasárnap, ez alól az OMV töltőállomások shopjai sem jelentenek kivételt".

Zöldséges benzinkút

A cégnél átstrukturálódás volt a termékforgalomban is, miután a hagyományos shopoknál jóval több pékárut, tejterméket, zöldséget, gyümölcsöt és felvágottat árulnak.

A shopok forgalmának növekedésről számolt be lapunknak a Lukoil-kutakat működtető Normbenz Magyarország Kft. is, de nem vasárnapokon, hanem inkább hétköznap. A cégnél nem tapasztalták, hogy a zárva tartás miatt átalakultak volna a vásárlói szokások. Élelmiszerbolt jellegű üzleteikben igazodnak az ezeknek megfelelő vásárlói szokásokhoz.

Ettől függetlenül a Lukoil is együttműködik a Sparral. Egy budapesti, egy diósdi és egy tatabányai egységükhöz szállít napi fogyasztási cikkeket a kiskereskedelmi lánc.