Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Napi Gazdaság keddi számának cikke

Még idén megállapodna a Népszabadság Zrt. 27,69 százalékos tulajdonrészével rendelkező − az MSZP-hez köthető − Szabad Sajtó Alapítvány a többségi tulajdonos svájci Ringier AG-vel a részvénycsomag megvásárlásáról − mondta a Napi Gazdaságnak Kránitz László, az alapítvány kuratóriumi elnöke. A lap ezzel a Szabad Sajtó többségi tulajdonába kerülne, az alapítvány a közelmúltban küldte el a Ringier − formálisnak nem tekinthető − kérdéseire a válaszokat, erről azonban üzleti titokra hivatkozva Kránitz nem kívánt részleteket elárulni. Az elnök korábban ugyanakkor már beszámolt arról, hogy a Ringier egy "nagyon korrekt" ajánlatot tett.

A HVG.hu korábban arról írt, hogy a Népszabadság többségi tulajdona 1,5 milliárd forintért cserélhet gazdát, a svájci tulajdonos feltételei között szerepel egy legalább ötéves szerződés a Ringier nyomdájával, határidő nélküli megállapodás a szintén Ringier-érdekeltség Médialoggal lap­terjesztésre, illetve a cég köny­velésének, pénzügyeinek intézésére. Az alapítvány az aláíráskor 3 millió forintot fizetne, 2015 és 2025 között pedig a kiadó nettó árbevételének öt százalékát. A hírek szerint a Ringier a nyomdája felé fennálló több mint 1,5 milliárd forint tartozást is elengedné, ezért cserébe a Népszabadságnak át kell adnia tulajdonrészét a Médialog terjesztési cégben. Kránitz ezekről nem kívánt nyilatkozni.

A cégbírósági adatok szerint a Népszabadság üzemi vesztesége tavaly meghaladta a 900 millió forintot, ami több mint 200 millió forinttal több a 2010-esnél, mérleg szerinti eredménye pedig 863 millió forint veszteséget mutatott a 2010-es 690 millió után.

A Népszabadság példányszáma*
2010
I. félév78 070
II. félév71 002
2011
I. félév65 599
II. félév62 089
2012
I. félév57 003
*átlagosan                                                                                                                 Forrás: Matesz