Éves összevetésben csak kismértékben, fél százalékkal bővült a hazai újautópiac márciusban, a februári 16,1 százalékot követően, ám havi szinten negyedével nőtt az újonnan rendszámott kapott személygépkocsik száma. Márciusban így 4416 autót helyeztek forgalomba - derül ki a DataHouse Kft. adataiból. Amint arról korábban beszámoltunk, a februári plusz alapvetően az alacsony bázisnak volt betudható, a megelőző hónapokhoz képest nem történt drámai változás.

A második félévben bíznak az autókereskedők

A piac továbbra is törékeny, de a mélyponton már túljutott, a második félévben pedig növekedés jöhet - kommentálta az adatokat Erdélyi Péter, a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesületének (MGE) ügyvezető elnöke. Hozzátette: elérhetőnek látszik a januári prognózis, amely szerint 58 000 személygépjárművet helyezhetnek forgalomba, szemben a tavalyi 43,5 ezerrel.

A februárhoz mért közel ezer darabos növekedés kapcsán Erdélyi elmondta: a március mindig erősebb hónapnak számít, mert az autókereskedelemnek is megvan a szezonalitása. A gyengébb január-február után a tavaszi hónapok számítanak erősebbnek, majd a nyári gyengülést követően az ősz szokott emelkedést hozni.

A piacon továbbra is vannak árengedménnyel kecsegtető ajánlatok, de a háztartások kereslete annyira beállt, hogy már az akciók sem eredményeznek olyan volumennövekedést, mint amilyet korábban hoztak volna - vélte a szakember.

A márkák versenyét februárban 11,6 százalékos piacrészesedéssel a Volkswagen nyerte, de a háromhavi összesítésben továbbra is a Ford vezet, 12 százalékkal, majd 11 százalék körüli értékekkel az Opel és a Skoda következik.

A Ford úgy adott el a negyedév során 1369 autót, hogy a rendőrségnek 300-at szállított le január-februárban. A Skoda márciusban 50 darab Octavia RS-t adott át a rendőrségnek.