Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A kecskeméti gyárban 190 ezer jármű gördült le a futószalagokról, amely 3,8 százalékos növekedés az egy évvel korábbihoz képest. Ez egyébként újabb rekord - mondta Christian Wolff, a cég ügyvezető igazgatója. A cég bevétele valamivel több mint 3,4 milliárd euró volt, amely lényegében stagnálás jelent 2015-höz képest.

A kecskeméti gyár dolgozói 2016-ban mintegy 16 millió euró személyi jövedelemadót és egyéb bérből levont közterhet fizettek be a költségvetésbe. Munkaadóként és társaságként tavaly 24 millió euró adót és járulékot teljesített a vállalat a magyar állam, illetve a kecskeméti önkormányzat felé, amely 4 százalékos növekedés.

2016-ban a Mercedes-Benz két beruházást jelentett be: 580 millió euróból készül el 2018-ban az új karosszériaüzem csarnoka. Itt gyártják majd a kompakt gépjárművek következő generációjának modelljeit. További egy milliárd eurót fektet a Mercedes-Benz a második kecskeméti gyár megépítésébe. Ebben a gyárban első- és hátsókerék meghajtású modelleket fognak gyártani. A tervek szerint az évtized végén gördülnek majd le az első járművek a gyártósorról.

A beruházások egy részét a 2016-ban elért nyereségükből finanszírozzák, vagyis a pénzt itt fektetik be.

Tavaly gördült le az 500 ezredik autó, illetve elindítottak egy lakásbérleti programot 40 ingatlannal. Később az a terv, hogy 400 munkatársat tudjanak elhelyezni.

CLA Shooting Brake

A Mercedes-Benz gyár a 2008-as magyarországi alapítás óta mintegy 4000 új munkahelyet teremtett Magyarországon, az új beruházásoknak köszönhetően újabb 2.500 szakemberre lesz szükség a következő években. A vállalat szakképző intézményekkel együttműködve 2011-ben létrehozta saját képzési rendszerét, amely a szakközépiskolától egészen a főiskoláig oktatja a diákokat. Az első duális szakképzésben résztvevők 2014 májusában végeztek, a duális főiskolai képzésben pedig tavaly diplomáztak először, közülük többen ma már a kecskeméti gyárban dolgoznak.

Ennyi új Mercedest vettek a magyarok

A Mercedes-Benz magyarországi értékesítési képviselete, a Mercedes-Benz Hungária Kft. is jó évet zárt 2016-ban közel 80 milliárd forintos forgalmával, mely 30 százalékkal haladja meg a 2015-ös évét.

Ezen belül a személyautó-eladások 38 százalékkal 2572-re nőtt. A kis- és közepes haszongépjárművek eladási számai átlagosan 10 százalékos növekedést mutattak.

A Mercedes-Benz eredeti alkatrészek értékesítése 20,5 százalékos forgalomnövekedést hozott 2015-höz képest. A cég partnerhálózata összesen már több mint 1200 munkavállalót foglalkoztatott.

Idén az első negyedévben 2016 azonos időszakához képest 45,5 százalékos növekedést értek el.

A 2017-es tervekben többek között új márkakereskedések megnyitása, több bemutatóterem és szerviz felújítása, valamint hazánkban egyedülálló AMG Performance Centerek átadása is szerepel. Ráadásul idén számos új modell kerül a szalonokba: az E-osztály Coupé, Cabriolet és All Terrain, a Mercedes-AMG GT Roadster, a pick-up szegmensbe lépő X-osztály, az S-osztály és a GLA ráncfelvarrott verziója, valamint a smart electric drive modellek.

Jelenleg 12 hibrid, plug-in hibrid és teljesen elektromos modell érhető el a személyautó portfólióban, amelyet 2025-ig további 10 teljesen elektromos személyautóval tervez bővíteni a márka.