Az elkövetkezendő négy évben tucatnyi nagy konferenciát terveznek Magyarországra, ám az egyenként 500-8000 fős tanácskozásokat komoly veszély fenyegeti. Egy rendelkezés miatt ugyanis vélhetően máshová viszik ezeket. Az ok voltaképpen nagyon prózai: a magyar szabályok értelmében egy főre legfeljebb napi 16 eurót, azaz mintegy 5000 forintos étel-ital költséget lehet érvényesíteni, míg más országokban ez ennek többszöröse.

A konferencia szervezőknek eddig módjuk volt arra, hogy az európai országokban érvényes költségeket alkalmazzák itthon is, de a júniustól érvényben levő rendelkezés szerint kizárólag a vendéglátó országok szabályai az irányadók - vagyis személyenként és naponta csak 16 euró költhető ételre és italra a konferenciákon. A rendelkezést  egyébként a konferenciák legfőbb támogatóinak számító gyógyszercégek egyesülése, az Európai Gyógyszergyártók Szövetsége hozta. Az új szabályozás életbe lépésével a konferenciák szervezői lépéskényszerbe szorultak: vagy a minimumra csökkentik a szervezési kiadásokat és kitartanak Magyarország mellett, vagy máshová viszik a konferenciákat.

Orvosi konferenciák

Forrás: Magyar Turizmus Zrt.
Kép: A nagyobb méretért kattintson az ábrára!

Ez utóbbi komoly veszteségeket okozhat a konferencia szervezőknek és az egész országnak is, hiszen a nálunk rendezett konferenciák mintegy fele kötődik az orvostudományhoz.

A szakmai presztízsveszteségen túl a dokumentálható bevételkiesés évente több milliárd forintra rúghat. A Magyarországi Rendezvényszervezők és Szolgáltatók Szövetsége (MARESZ) felmérése szerint az orvosi konferenciákból származó éves árbevétel ugyanis 6-7 milliárd forint, a közvetlenül és közvetetten foglalkoztatottak száma pedig 4-6 ezer fő. A MARESZ a szabályozás megváltoztatása vagyis a 16 eurós keret megemelése érdekében levélben kereste meg a kormány illetékes vezetőit - így többek közt Zombor Gábort az egészségügyért felelős államtitkárt is. Levelükben kihangsúlyozzák: Budapest, amely az elmúlt húsz évben Európa tíz legnépszerűbb konferencia helyszíne volt, könnyen elvesztheti vonzerejét.

Az Innovatív Gyógyszergyártók Szövetsége pedig már október elején kérte írásban az Egészségügyi Államtitkárság segítségét e témában. Ráadásul a közeli jövőben megépülő új, budapesti kongresszusi központ kihasználása is veszélybe kerülhet, mivel a többezer fős orvos kongresszusok elkerülhetik majd Budapestet.