Széles Gábor a legnagyobb magyar tulajdonú ipari vállalatcsoport, a Videoton 47 százalékos tulajdonosa. A Videoton és cégei, valamint a tulajdonosok érdekkörébe tartozó válllakozások száma meghaladja az ötvenet. A nagyvállalkozó vagyonát a Napi Gazdaság A 100 leggazdagabb című kiadványa 2012-ben 83 milliárd forintra becsülte, és ezzel a lista 7. helyére került (Széles stabilan tartja magát a top10-ben, 2004-ben még Demján Sándorral együtt vezette a listát, 50-50 milliárdos becsült vagyonnal).

Eredményes évet tudhattak maguk mögött 2012-ben a Videoton Holding (VH) Zrt. és a vele érdekkeltségi viszonyban lévő vállalkozások, a társaság konszolidált mérlege szerint közel 8 milliárd forinttal 98,1 milliárdra növelték az értékesítési nettó árbevételüket (ebből 57,5 milliárdot tett ki az export), az egyéb bevételük pedig félmilliárddal 1,7 milliárdra bővült. Az üzemi eredmény 6,7 milliárdról 8,3 milliárdra nőtt, az adózott eredmény azonban 7,7 milliárdról 7,2 milliárdra mérséklődött. A tulajdonosok így is szép osztalékot vehettek fel, hasonlóan 2011-hez, akkor 4,8 milliárdot, egy év múlva 4,7 milliárdot - derül ki a konszolidált mérlegből.

Adatokért, nagyobb méretért kattintson az ábrára!

A vállalatcsoport 47 százalékos tulajdonosa Széles Gábor, illetve családi cége (SGH Invest), a fennmaradó részen pedig a VH két vezérigazgatója, Sinkó Ottó és Lakatos Péter, illetve családi cégeik osztoznak fele-fele arányban. A tavalyi osztalékból így mintegy 2,23 milliárd forint juthatott Szélesnek.

Az autóipari beszállítás a fő vonal

A székesfehérvári székhelyű, 75 milliárd forint saját tőkéjű vállalatcsoport vezető ágazata ma az autóipar, egyre inkább autóipari alkatrész-beszállítóvá válik. Ezen belül az elektronikai szerelés mellett jelentős szerepet tölt be a fémmegmunkálás és az autóipari műanyagok gyártása is. Partnerei közé európai (az exportbevétel 97 százalékát adják), amerikai (1 százalék) és japán (1,5 százalék) székhellyel rendelkező multinacionális termékkibocsátók tartoznak - olvasható ki a VH mérlegéhez benyújtott kiegészítő mellékletből. A Videoton és cégei továbbra is gyártanak háztartási eszközöket, ipari elektronikai és szórakoztató elektronikai eszközöket. Tavaly a legtöbb bevételt, mintegy 66 milliárd forintot az elektronikai és végszerelés hozta, majd az alkatrész- és szerelvény-beszállítás (15 milliárd), a gyártási szolgáltatás (13 milliárd) és a mérnöki tevékenység (1,6 milliárd) következett. A termeléshez kapcsolódó szolgáltatások ellátására külön cégeket is működtetnek, így például logisztikait, ingatlanhasznosítót és -üzemeltetőt, valamint munkaerő-kölcsönzőt. A vállalatcsoport tavaly mintegy 7200 munkavállalót foglalkoztatott, és kétmilliárd forintot költött új technológiák beruházására, illetve a korábbi technológiák fejlesztésére. A cégcsoport kötelezettségállománya 26 milliárd forintra rúgott 2012-ben.

A Videoton vállalatcsoport
VIDEOTON Holding Zrt
VIDEOTON EAS Kft
VTCD Kft
Pannonjob Kft
VT-Rendszertechnika Kft
VT ES Kft
VIDEOTON Precíziós Kft
VT Lízing-Investment Kft.
VIDEOTON Autoelektronika Kft
VT METAL Kft.
VT Plastic Kft.
VIDEOTON Elektro-Plast Kft.
DZU AD (Bulgária)
VT IMS Kft.
Pannonfacility Kft.
KVJ Zrt.
EPMA Zrt.
HR Komplex Kft.
Ventifilt Zrt.
STS Technology Kft.
VT Hercules Kft.
VT ASYST Kft.
VIDEOTON Bulgarian Holdings OOD
VT-TM Kft.
VT ARTrans Kft.
VT-Transman Kft.
TUBER Kft.
VT Üzletközpont Kft.
VT BRG Rádiótechnikai Kft.
VT RÉV Kft.
QU-AR-C Kft.
Heavy Press Kft.
VIDEOTON Mérnöki Fejlesztő Kft.
A befektetők részesedésével bevont:
VT Precision Molds&Tools Kft.
VT Omega Kft.
KEP Kft.
VT Alfa-Mix Kft
TOV Ukrajna
PQMS Metal Kft.
VIDEOTON Handelsgesellschaft mbH
ERP Kft.
VT Egészségcentrum Kft.
Artrans-Sped Kft.
Bus-Service Kft.
Újpalotai Energia Kft.
VT Soft Kft.
MMA Kft.
ÖKO-PACK Kht.
RHINOLIGHT Kft.
Holografika Kft.
INTER-EVM
Forrás: E-beszamoló


Vagyonkezelő lett a Műszertechnika

Széles Gábor első cége, az 1981-ben alapított Műszertechnika ma már eredeti profilja, az irodatechnika nélkül működik, fő tevékenysége a vagyonkezelés, továbbá ingatlanhasznosítással, a többségi érdekeltségébe tartozó cégek munkájának operatív felügyeletével, befektetésekkel és finanszírozásszervezéssel foglalkozik. A Műszertechnika-Holding Zrt. 15 vállalkozásban rendelkezik többségi befolyással, közülük a konszolidálásba teljes körűen tíz céget vont be 2012-ben. Így a zrt. konszolidált mérlege szerint tavaly 9,4 milliárd forintra növelte nettó árbevételét az előző évi 8,3 milliárdról, az adózott eredménye mindkét évben 179 millió forint körül alakult, amiből 2011-ben 54 millió, 2012-ben 31 millió forint osztalékot fizettek a tulajdonosoknak.

Műszertechnika-Holding Zrt.-cégei
Komplex Faktor Zrt
Pesti Hitel Zrt.
Ajkai Elektronikai Kft.
AE Plasztik Kft.
IKARUSBUS Kft.
IK Metál Kft.
IK Járműtechnika Kft.
IK Fémtechnika Kft.
Construct-Tel Kft.
HostWare Kft.
A konszolidálásba be nem vont többségi leányok:
Industrial Invest SRL, Kolozsvár
Procomp AG, Svájc
Ikarus Consulting Kft.
AGROSPEKTRUM Kft.
IK Szereléstechnika Kft.
Forrás: E-beszamoló


Buszgyártás most nincs, csak buszos szállítás

Széles neve az Ikarus buszgyártóval vált ismertté, a kilencvenes években a társaság vezérigazgatója is volt, cége, a Műszertechnika 2006-ban vásárolta meg az Ikarusbus Rt. részvényeit, de ezt követően már nem sokáig maradt talpon a társaság, 2007 végén beszüntette a járműgyártását. Új városi és elővárosi buszcsaláddal 2010-ben lépett piacra a szintén a Műszertechnika érdekeltségében lévő Ikarusbus Kft. a Rába Járműgyártó Kft.-vel és az Auto Rad Controlle (ARC) Kft.-vel közösen (az utóbbi cég gyártásában). Az Ikarusbus Kft. fő tevékenysége jelenleg az ingatlanforgalmazás, az elmúlt években nem volt jelentős bevétele, tavaly mindössze 8 millió forint - derül ki a Céginfo.hu adataiból.

Egyre sikeresebb viszont a Videoton 50 százalékos érdekeltségében lévő, Székesfehérváron és Budapesten buszos személyszállítást végző VT-Transman Kft. A társaság idén júliusban 75-75 darab, szóló és csuklós Mercedes Citaro 2 típusú autóbuszokat szállított és üzemeltet tíz évig a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) Zrt.-nek és a BKV Zrt.-nek. Az évi 4-5 milliárd forint nettó árbevételű cég az elmúlt esztendőkben is nyereségesen működik, az új BKV-s megbízásnak köszönhetően azonban megduplázhatja éves forgalmát; a cégadatok szerint jelenleg mintegy 850 főt foglalkoztat.

Tervek: szállodaüzemeltetés és találmányok

Széles a közelmúltban beszállt a szállodaiparba is, megvásárolta a zalacsányi Batthyány-wellnesskastélyt és a Batthyány-kúriát, és befejezi a hotelként működő kastély előtti 160 hektáros golfpálya építését. A fejlesztéssel kapcsolatban tavasszal úgy nyilatkozott az üzletember, hogy 6-8 milliárdot tervez befektetni. A milliárdos további nagyszabású tervek megvalósításán is dolgozik, az egyik - a sajtóban nagy visszhangot kiváltó - terv egy energiacella, egy energiatermelő berendezés létrehozása, aminek sorozatgyártását, a korábbi nyilatkozata szerint, már ősszel elkezdenék. Egy másik találmánnyal, amivel szintén foglalkozik, a dízelmotorok fogyasztását csökkentenék és ezzel együtt a környezetszennyezést is. A Műszertechnika terveiben pedig egy internetes csomagküldő szolgálat indítása szerepel, amellyel egy európai hálózat része lenne.

Forrás: Céginfo.hu