A társaságnál 23 éve dolgozó, és hosszabb ideje fb-tag Guba nemrég levélben kérte rendkívüli közgyűlés öszehívását, amelynek a társaság vezetése eleget is tett. Eszerint december 31-én a részvényesek az it és az  fb visszahívásáról és újraválasztásáról, az eddigi fizikai részvények dematerializálásáról és alapszabály-módosításáról is szavazhatnak. Utóbbi egyrészt a 149 ezer részvény 15 százalékát, 22 308 darab dolgozói részvényt érinti, ezeket - amelyek szinte kivétel nélkül már Gubánál vanak  - törzsrészvényekké alakítják. Márészt korlátozzák a részvények forgalomképességét, ezek után a kivülállóknak történő eladáshoz igazgatósági jóváhagyásra lesz szükség.

A korlátozás bejegyzésével nehéz helyzetbe kerülhetnek a részvényeket eddig el nem adó kisrészvényesek, bár megfigyelők szerint az eddig nekik felajánlott 1800 százalékos árfolyamon alighanem továbbra is eladhatják papírjaikat Guba ügyvédeinek. (A vevő a dolgozóktól és a KITE Egyesüléstől 2050 százalékon vásárolt.)

A Bige és Guba (vagy az utóbbi mögött sejtett, Csányi Sándor vezette OTP Bank) közötti párharc ímmár lezárult, a közgyűlésen a KITE-t 22 éve alapító-vezető páros, Balogh Csaba elnök és Búvár Géza vezérigazgató is távozhat a színről. Ha nem is egészen úgy, ahogy pár hónapal ezelőtt képzelték - amikor igencsak eltérő árfolyamokon Bige holdingjának akarták átadni a társaság részvényeinek többségét - , de azért emelt fővel és pénzügyi értelemben mindenképpen elégedetten.

Az elmúlt két évtizedben a magyar mezőgazdaság legsikeresebb cégét építették föl, amely 1,5 miliárdos tőkéjét meghússzorozta, miközben a névértékre vetítve a banki kamatot többnyire meghaladó osztalékot is tudott fizetni tulajdonosainak. A történet vesztese, ha nem is anyagi, inkább csak presztízs-értelemben Bige László, aki most gőzerővel igyekszik - tucatnyi KITE-dolgozó csábításával - a konkurrens céget felépíteni. A KITE jövőjét pedig már vélhetően a legnagyobb magyar bank mezőgazdasági stratégiája fogja meghatározni.