Városi parkokban, erdei kirándulás során, családi ház udvarán, de játszótéren vagy a sportpályán is találkozhatunk kullancsokkal, a veszélyes betegségeket terjesztő rovar az ÁNTSZ előzetes adatai alapján tavaly 19 kullancsencephalitis megbetegedést és 1319 Lyme-kórt okozott. A Genertel által megkérdezett 1000 fős felmérésben a válaszolók 60 százaléka mondta azt, hogy volt már kullancscsípése.

Ha bárhol a világon megcsíp minket egy kullancs, jól jön, ha kötöttünk ingyenes kullancsveszély biztosítást,  a Genertel konstrukciója abban az esetben téríti meg a gyógyszeres kezelés egy részét, ha a két leggyakoribb kullancs által okozott fertőzésben betegedtünk meg. A biztosítás kiterjed a velünk egy háztartásban élő felnőttekre és gyerekekre is - olvasható a cég közleményében.

Kullancs leginkább az erdős, magas páratartalmú környezetben a dús aljnövényzetben, de városi parkokban, kertes házak udvarán, sportpályákon is előfordul. Az országon belül leginkább Észak-Magyarország, Nyugat-Magyarország, a Duna-menti térségek és a Balatoni régió számít nagy kockázatú területnek, míg a fertőzött megyék: Zala, Somogy, Vas, Heves, Borsod és Nógrád megye.

Csípés esetén ügyeljünk arra, hogy helyesen távolítsuk el a kullancsot; kizárólag hegyes orrú csipesszel és semmiképpen se próbálkozzunk krémekkel vagy gyufával! A kihúzott kullancsot érdemes ellenőrzésre beküldeni a patikákban kapható kullancsbeküldő készletek segítségével, hogy biztosak legyünk abban, nem fertőződtünk meg - figyelmeztet a biztosító.