Ezt a felhatalmazást majd a Széchenyi Bank fiókjában kell kitölteni, amelyhez az ügyfelek személyes okmányaira is feltétlen szükség lesz. A banktitok feloldására azért van szükség, hogy a kártalanítás megkezdődhessen. A kifizetés az Országos Betétbiztosítási Alapon (OBA) keresztül történik majd, így amennyiben további kérdésük lenne, kérjük forduljanak az OBA ügyfélszolgálatához. (Tel.: 40/918-918) - olvasható az NGM közleményében.

A Nemzetgazdasági Minisztérium elnézést kér az ügyfeleket ért kellemetlenségek miatt és továbbra is azon dolgozik az OBA-val, hogy a kárenyhítés mielőbb megtörténjen. Az ügyfelek konstruktív együttműködése estén a kifizetések akár már március 1-ig megtörténhetnek.

Mint ismert a kormány 2014. december 17-én úgy döntött, hogy a Széchenyi Kereskedelmi Bank Zrt. "v.a." biztosított betéteseinek kárait enyhíti annak érdekében, hogy a részben vagy egészben állami tulajdonban lévő hitelintézetekkel szemben fennálló fokozott bizalmat fenntartsa és erősítse, különösen az állami tulajdonban lévő pénzügyi intézményeknél pénzügyi szolgáltatást igénybe vevő ügyfelek esetében. Ennek technikai lebonyolítása érdekében a nemzetgazdasági miniszter megállapodást kötött az Országos Betétbiztosítási Alappal (OBA). A kormány döntése értelmében - mivel a Széchenyi Bankban az állam érdekeltsége 49 százalék volt - így a biztosított betétesek kárait ilyen mértékben igyekszik enyhíteni. Ez azt jelenti, hogy az OBA által már kifizetett kártalanítási összegen felül a biztosított betétek esetében a még fennálló követelés 49 százalékát az állam az OBA közreműködése által fizeti ki a biztosított betét tulajdonosának."

Az OBA a betéteket 100 ezer euróig 30,7 millióig garantálja, így az állam most azokat az ügyfeleket kártalanítja, mint résztulajdonos, akik 30,7 millió forintnál nagyobb betétet tartottak bankban. A korábbi hírek szerint ezen milliomos betéttulajdonosok száma 107 fő volt, a számukra ki nem fizetett összeg 7,4 milliárd forintot tett ki.

Ehhez a biztosított betétek tulajdonosainak közreműködése szükséges, hiszen a kifizetés technikai lebonyolítása érdekében a banktitok Széchenyi Banktól történő kiadásához felhatalmazás szükséges a biztosított betét tulajdonosától. Ezt a felhatalmazást a Széchenyi Banknál kell kitölteni és megtenni (amelyhez az azonosítás miatt a személyes okmányaikat is magukkal kell vinniük az ügyfeleknek), hogy az OBA a kifizetéshez szükséges adatok birtokában a további lépéseket megtegye.