Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Drasztikus, a nyilvánosságot egyértelműen szűkítő változásnak értékelik kutatók a novembertől hatályos közbeszerzési törvény nemzeti eljárásokra (az úgynevezett összefoglaló tájékoztatással induló, illetve a négyajánlatos eljárásokra) vonatkozó szabályait. A Korrupciókutató Központ Budapest (CRCB) jogi és közbeszerzési munkacsoportja vizsgálta meg az új jogszabály korrupciós kockázatait (a rövid elemzés itt érhető el).

Áru- és szolgáltatás vásárlásánál 18-60 millió, építési beruházásnál 100-500 millió forint értékhatárnál a kiíróknak nem kell hirdetményt közzétenni eljárásukról a Közbeszerzési Értesítőben, hanem elegendő egy úgynevezett összefoglaló tájékoztatást a Közbeszerzési Hatóság (KH) internetes oldalán.

Az eljárás fő paramétereit (a szerződés tárgya, típusa, időtartama, teljesítés helye és adminisztratív információk) tartalmazó előzetes tájékoztatást a megküldését követő egy munkanapon belül kell közzétennie a KH-nak. A potenciális ajánlattevőknek pedig - szintén a tájékoztatás megküldésétől számítva - legalább öt munkanapjuk van arra, hogy jelezzék a beszerzés iránti érdeklődésüket. A konkrét eljárást megindító felhívást az így érdeklődőknek, továbbá legalább három ajánlattevőnek kell közvetlenül megküldenie a kiírónak. Ezen beszerzéseknél ajánlattételi határidő is lerövidül az előző törvényben meghatározott 20 naphoz képest, szolgáltatás és árubeszerzés esetében 10 nap a minimum, építési beruházásnál 15 nap a felhívás feladásától vagy megküldésétől - áll a CRBC elemzésében.

Kkv-k figyelem! Így értesülhet gyorsan az üzleti lehetőségekről

Az összefoglaló tájékoztatók relatíve rövid határidővel jelennek meg, ezért a Közbeszerzési Hirdetmény Figyelő (KHF.hu) már a dokumentum megjelenésének napján értesíti ügyfeleit az üzleti lehetőségekről - tudtuk meg Nádasdy Katától, a magyar és uniós közbeszerzési eljárások figyelésével foglalkozó portál igazgatójától. A KHF.hu-t felkereső vállalkozások 24 üzleti kategóriában tekinthetik meg az aktuális közbeszerzési eljárásokat, a kategória mögött zárójelben pedig az adott iparágnak megfelelő összes, az elmúlt hét napban publikált magyarországi és európai uniós közbeszerzési hirdetmények száma jelenik meg. A hirdetményfigyelő szolgáltatásunkban lehetőség van "előredefiniált" - azaz keresőszavakkal, cpv-kódokkal kiegészített - üzleti keresőprofilokat beállítani, illetve a felhasználók saját, egyedi keresési beállításokat is megadhatnak - tette hozzá igazgató.

A napokban közzétett előzetes tájékoztatókból kiderül például, hogy vállalkozókat keres

  • a Nemzetstratégiai Kutatóintézet a Kárpát-haza és a Kárpát-haza Galéria sorozatcímmel megjelenő könyveinek kiadására,
  • a Magyar Agrár-, Élelmiszergazdasági és Vidékfejlesztési Kamara a központi szervezete, a megyei igazgatóságok és a falugazdász hálózat nyomtatóiba tonerek (festéktartály) szállítására,
  • a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság téli és nyári autógumik szállítására,
  • a Mezőtúri Református Egyházközség a református kollégium könyvtárának felújítása keretében belsőépítészeti berendezések gyártására,
  • a Madách Színház Nonprofit kft. LED-es megjelenítő felület szállítására,
  • a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. a Budapest- Ferencváros-Vecsés vasúti szakaszon a Szemeretelep megállóhely peronemelésére,
  • a Fővárosi Vízművek Zrt. fővárosi és vidéki telephelyein az elektromos kapuk, sorompók és kaputelefonok karbantartására, javítására
  • a Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság autóbérlésre a közfoglalkoztatási programhoz kapcsolódóan (6 darab ötszemélyes platós kisteherautót és 4 darab 9 személyes mikrobuszt bérelne).

Mi a gond a nemzeti eljárásokkal?

A CRCB munkacsoportja szerint a határidők rövidülése csökkenti a versenyerősséget és növeli a korrupciós kockázatokat. A közbeszerzések transzparenciáját csökkenti, hogy nem kell már közzétenni az ajánlati felhívást, hanem csak egy összefoglalót az eljárás fontosabb paramétereiről. Így ez a lépés ezen a csatornán keresztül is a korrupciós kockázatok növekedését eredményezi - írják a kutatók.

A korábbi, úgynevezett háromajánlatos eljárásokból lettek alacsonyabb értékhatárral a négyajánlatos eljárások. Árubeszerzés és szolgáltatás megrendelésnél nettó 18 millió forint alatti, építési beruházásnál 100 millió forint alatti értékű beszerzéseknél - ha azok nem uniós alapokból finanszírozottak és országhatáron átnyúlóak - legalább négy gazdasági szereplőnek kell ajánlattételi felhívást küldeniük a beszerzőknek. Itt a törvény már nem határoz meg minimumot az ajánlattételi határidőre, szemben az eddigi 15 nappal.

A CRCB szakértői szerint ennek a lépésnek ellentmondásos a hatása: egyfelől költségesebbé teszi az összejátszást az ajánlattevők kötelező számának növelése, másrészt azonban az ajánlattételi határidő minimumának szabályozatlanul hagyásával egyértelmű lehetőséget biztosít arra, hogy egy integritás nélkül működő intézmény könnyen hozhasson létre korrupt tranzakciókat.

A hirdetmény nélküli eljárásokból volt a legtöbb

A nemzeti eljárásrendben lebonyolított közbeszerzésekben a hirdetmény közzététele nélkül induló, háromajánlatos eljárások dominálnak. A KH statisztikája szerint tavaly az uniós értékhatár alatti eljárások 63 százalékát bonyolították le ilyen eljárásrendben, míg a beszerzések értékét tekintve ezek tették ki a teljes közbeszerzési forgalom 38 százalékát.