Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A CIG Pannónia Életbiztosító igazgatósága március 9-én döntött arról, hogy az MKB Életbiztosító Zrt. CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt.-be való beolvadását javasolja a társaság április 13-ra összehívott közgyűlésének. Az igazgatóság szükségesnek tartja azt is, hogy az MKB Általános Biztosító Zrt. leányvállalatába, a CIG Pannónia Első Magyar Általános Biztosító Zrt.-be (Emabit) olvadjon.

A társaság az MKB Életbiztosító Zrt. 98,97 százalékos, leányvállalata, az Emabit pedig az MKB Általános Biztosító Zrt. 98,98 százalékos tulajdonosa, részesedésüket a Versicherungskammer Bayerntől vásárolták. A kisebbségi részvényes az MKB Bank.

Az igazgatóság egyebek mellett azzal indokolta a beolvadások szükségességét, hogy a hatékonyság növelése és a jövedelemtermelő képesség javulása akkor várható, ha a biztosítástechnikai rendszerek azonos platformra kerülnek, és a működés azonos jogi keretek között történik. A párhuzamos rendszerek fenntartása és a párhuzamos szervezeti formák működtetése szükségtelen és költséges.

A vagyonmérleg- és vagyonleltár tervezetek fordulónapjának 2016. december 31-ét, az átalakulás tervezett időpontjának pedig 2017. június 30-át javasolja az igazgatóság. Az átalakulás napjától a beolvadó társaság megszűnik, általános jogutódja az átvevő társaság lesz - írja az MTI.

Az egyesülési szerződés tervezete szerint a CIG Pannónia Életbiztosító jegyzett tőkéje az átalakulással nem változik, 2,607 milliárd forint marad, saját tőkéje 6,425 milliárdról 7,356 milliárd forintra nő.

Az MKB Életbiztosító kisebbségi részvényese, amennyiben részt kíván venni a jogutód társaságban, az MKB Életbiztosítóban lévő 24 részvénye alapján a jogutód CIG Pannónia Életbiztosító részvényeiből 92 744 részvényre jogosult. A csere-részvényeket a CIG Pannónia Életbiztosító saját részvényeiből biztosítja. Ha nem kíván részt venni, a jogutód társaság könyv szerinti értéken megvásárolja a részesedését.

A CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt. részvényeivel a Budapesti Értéktőzsde prémium kategóriájában kereskednek. A keddi kereskedést 208 forinton zárta a papír, az elmúlt egy évben a legmagasabb árfolyama 222, a legalacsonyabb 154 forint volt.