Eszerint az Európai Központi Bank (ECB) és az Európai Bankhatóság (EBA) 2014 elején egy átfogó eszközminőség-vizsgálatot rendelt el, amely a teljes Bayern LB csoportra, így annak leányintézményére, az MKB Bank Zrt.-re is kiterjedt, ami szükségessé tette az MNB részvételét. A rendszeres felügyeleti feladatainak ellátása és a rendkívüli eszközátvilágítási vizsgálat miatt az MNB Pénzügyi Stabilitási Tanács (PST) 2014 márciusában felállított egy jegybankon belüli szakértői munkacsoportot, amelynek mandátuma az MKB átvilágítására és az ebből készült dokumentum elkészítésre terjed ki. A Bayern LB az MKB-ra vonatkozóan számos információval segítette az eszközátvilágítást.

A jegybanki értékelés megállapította, hogy a hitelportfolió minősége, valamint a devizahiteles csomag jövőbeli költségei miatt a tulajdonosnak várhatóan további tőkeemelést kell végrehajtania 2014 végéig. Az anyabank prudens működését jól mutatja, hogy az MKB részére a szükséges tőkeemelését az elmúlt években rendre végrehajtotta - tette hozzá a jegybank.

A Bayern LB a magyar államnál is házalt

A Bayern LB-nek az Európai Bizottság döntése alapján 2016 végéig meg kellett válnia a magyar leánybankjától. Emiatt a Bayern LB az elmúlt években már többször jelezte a piaci szereplőknek és a magyar államnak is az MKB eladási szándékát. Mivel a Bayern LB a magyar állam, mint potenciális vevő számára az MNB által készített eszközátvilágítási jelentést elérhetővé tette, a vevő megismerhette a várhatóan szükséges tőkeemelés nagyságát.

A kormány ennek megfelelően a jelentés fő megállapításaira alapozva a tranzakció előfeltételeként szabta meg, hogy a szükséges tőkét a német fél mindenféleképpen biztosítsa. Az MNB értékelése szerint az MKB tranzakció előtti 270 millió eurós feltőkésítése ezt az igényt kielégíti.

És mi lesz a jövőben?

Egy bank működését azonban nemcsak a rövid távú tőkepótlás, hanem a jövőbeli profitabilitás is befolyásolja - hangsúlyozza az MNB. Ez főként a menedzsment teljesítményének, a bank üzleti stratégiájának és működési környezetének függvénye.

Ha az új tulajdonos az MKB Bankból egy aktív, rossz portfolióelemeket leválasztó, további ügyfél-akvizícióra képes, univerzális bankot formál, a korábbi veszteséges működés felszámolható és nyereséges működés érhető el.

Az MNB-nek nincs tudomása jelenleg olyan körülményről, ami ezt a folyamatot akadályozná. Ebben az esetben, a tőkepótlást is figyelembe véve kis mértékű, legfeljebb 100 millió eurós értéket képviselhet az MKB - véli az MNB.