Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az ennek alapján készült kormányrendelet azóta már hatályba lépett, a liftes szakma pedig kiakadt, főleg, mert a kormány jelenleg azon ötletel, hogyan államosítsa az összes lift ellenőrzését. De a társasházak, illetve a közös képviselők sem örülnek, mert a lazább ellenőrzés miatt szerintük romlani fog a felvonók biztonsága - írta a portál.

A Nemzetgazdasági Minisztériumhoz közeli forrásból a hvg.hu megszerezte a liftek ellenőrzését átvariáló kormányrendelet előterjesztését, amiből kiderült, miért módosították a jogszabályt. A minisztérium nem nyilvános munkaanyaga "elérni kívánt közpolitikai célként" azt rögzíti: a felvonót üzemeltetők, így elsősorban a társasházak kiadásainak a "rezsicsökkentésre irányuló kormányzati célokkal összhangban" kell mérséklődnie. Vagyis az Orbán-kormány rezsiháborújának következő állomásaként lazítanak a liftek ellenőrzési kötelezettségein, így ez a rendszeres kiadás csökken, ergo a liftes épületek 80 százalékát jelentő társasházak örülhetnek az újabb megspórolt rezsiforintoknak.

A júliusban készült minisztériumi anyagban a Kormányprogramhoz való viszony című pontban világosan az szerepel: "A rendelettervezet a rezsicsökkentés célkitűzésének megvalósítását érvényesíti". A Vitás kérdések száma szerintük nulla, és ahogy kell, a rendelet kommunikációjára is javaslatot tesznek. E szerint kormányinfón nem kell kommunikálni, sajtóközleményt a minisztérium ne adjon ki róla, és sajtótájékoztatóra sincs szükség.

A fő kommunikációs üzenet: a felvonók létesítése és ellenőrzése olcsóbbá válik, "ezzel lehetőségük nyílik a társasházaknak mérsékelni kiadásaikat, és így csökkenteni a közös költséget. A minisztériumi munkaanyagban egyértelműen benne van: a rendelet kockázata, hogy az "ellenőrzési ciklusidők meghosszabbodásával jelentős mértékben nő a liftet üzemeltetők közvetlen felelőssége" a biztonságot illetően. "Veszély"-nek ugyanakkor azt tartják, "ha elmarad a módosítás". Mert akkor "az egyik legszélesebb érintett társadalmi csoportot jelentő társasházi üzemeltetők elesnek a kiadáscsökkentés lehetőségétől".

Az előterjesztésből azóta hatályos jogszabály lett, a 280/2015. kormányrendeletet szeptemberben hirdették ki. A rendeletben a rezsicsökkentés véletlenül sem jelenik meg - írta a hvg.hu.