Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A jegybank felhívta a figyelmet: a hitelintézeti szektorban 2017. január 1-jén 14 hitelintézet tért át a magyar számvitelről a nemzetközi pénzügyi beszámolási standardok (IFRS) alkalmazására, így az ismertetett éves változások az áttérések számviteli hatását is tartalmazzák - írta az MTI.

A hitelintézetek mérlegfőösszege a harmadik negyedévben 633 milliárd forinttal, 1,8 százalékkal nőtt, így szeptember végén elérte a 35 801 milliárd forintot. A hitelek mérlegben szereplő nettó állománya a harmadik negyedévben 1,7 százalékkal, 300 milliárd forinttal emelkedett, ezen belül a belföldi nem pénzügyi vállalatoké 4 százalékkal, a háztartásoké pedig 1,7 százalékkal. Éves szinten a mérlegfőösszeg 7,5 százalékkal, a nettó hitelállomány 10,7 százalékkal bővült.

Kevesebb a rossz hitel

A nemteljesítő hitelek aránya a harmadik negyedévben a nem pénzügyi vállalati szektorban 8,8 százalékról 7,9 százalékra, a háztartási szektorban 12,9 százalékról 12,4 százalékra csökkent. A 90 napon túl késedelmes hitelek aránya a bruttó hitelállományon belül a fél év végi 4,5 százalékról 4,1 százalékra mérséklődött. Egy évvel korábban, a magyar számvitel szerint a nemteljesítő hitelek aránya szektor szinten 12,8 százalék, a vállalati szektorban 14 százalék, a háztartások körében pedig 19,6 százalék volt.

Az átstrukturált hitelállomány 2,7 százalékkal csökkent a harmadik negyedévben, így 823 milliárd forintot tett ki szeptember végén. Az éves visszaesés 58,2 százalék volt, amiben a portfoliótisztításokon túl a szabályozás változása is jelentős szerepet játszott. Az átstrukturált hitelek aránya a félév végi 4,5 százalékról 4,4 százalékra mérséklődött.

Az átstrukturált hitelállományon belül az újra késedelmes hitelek állománya a harmadik negyedévben 1,2 százalékkal nőtt, de éves szinten még így is 55,2 százalékos visszaesés volt. Az átstrukturált hitelek 54,5 százalékát a háztartási hitelek, 34,4 százalékát a vállalati hitelek tették ki szeptember végén. Egy évvel korábban az átstrukturált hitelek 73,4 százaléka kapcsolódott a háztartásokhoz.

Több a nyereséges bank

A tényadatok szerint a hitelintézetek tavalyi első három negyedévi adózás előtti nyeresége 443 milliárd forint, összehasonlító (becsült) eredménye 434 milliárd forint volt - derül ki az MNB elemzéséből. A 96 hitelintézetből 55 hitelintézet 551 milliárd forint nyereséget, a többi pedig 10 milliárd forint veszteséget könyvelt el idén az első három negyedévben. Ezen belül a hitelintézeti fióktelepeknek 34 milliárd forint adózás előtti nyereségük keletkezett.

Az eredmény összetevői közül a kamateredmény 1 százalékkal, míg a jutalékeredmény 7 százalékkal volt több a tavalyi első háromnegyedévi összehasonlító értéknél. Az értékvesztés és a kockázati céltartalék változása 140 milliárd forinttal növelte az eredményt, azaz szektorszinten nettó visszaírás történt.

A görgetett módszerrel számolt éves átlagos eszközjövedelmezőség (ROA) az előző negyedév végéhez képest kis mértékben, 1,6 százalékról 1,8 százalékra nőtt, az éves átlagos tőkejövedelmezőség (ROE) pedig az előző negyedév végi 15,2 százalékról 16,3 százalékra.
A hitelintézetek tőkeellátottsága nem változott érdemben a harmadik negyedévben, az átlagos teljes tőkemegfelelési mutató szeptember végén 21,5 százalék volt.

A belföldi irányítású hitelintézetek konszolidált szemléletű mérlegfőösszegének aránya a teljes mérlegfőösszeghez viszonyítva a harmadik negyedévben ismét emelkedett, szeptember végén csaknem 55 százalék volt.

Címlapkép forrása: Shutterstock