A felszámolás alá került vállalkozások vagyontárgyait a hagyományos formában lebonyolított egyedi árverések és pályáztatások helyett 2015-től központosítottan, új internetes felületen értékesítik - írja közleményében az NFM, mely szerint az EÉR létrejötte elősegíti, hogy minél többen vegyenek részt az eljárásokban licitálóként, ezzel pedig élénkíti az árversenyt.

A tervek szerint a befolyó magasabb vételárnak köszönhetően a felszámoló a hitelezői igények és munkavállalói kintlévőségek korábbiaknál nagyobb hányadát tudja majd kifizetni. Az EÉR előnye, hogy a rendszer a felületen történő összes cselekményt naplózza és eltárolja, így az értékesítés és az üzemeltetés is átláthatóvá válik.

A rendszerben elsőként megjelent tételek közül a legalacsonyabb, 75 ezer forintos kikiáltási áron egy 1992-es VW Transporter tehergépkocsi árverése indul majd meg. A skála másik végén több, egy csomagban értékesítendő XIII. kerületi ingatlan áll, a lakásokra és üzlethelyiségekre 259 millió forintos irányáron lehet pályázni.

Az EÉR oldalon egy egyszeri, 7 ezer forintos díj fejében bárki regisztrálhat, az árveréseken azonban csak az vehet részt, aki előzetesen nyilatkozik arról, hogy nem áll kapcsolatban a felszámolás alatt álló vállalkozással. A licitet nem csak a nyertes, hanem a második legjobb ajánlatot tevő is köteles tartani.

Az Elektronikus Értékesítési Rendszer használatával kapcsolatos további hasznos információkat a Felhasználói Szabályzat tartalmaz, ez ide kattintva érhető el.