"Fedezetként (a hitelhez) a Mol birtokában lévő részvényeket és a sajátunkból legfeljebb 19 százaléknyit tudnánk felajánlani, így nem lenne szükség állami garanciára és a tranzakció nem növelné az államadósságot" - mondta Ivan Vrdoljak.

Arra az újságírói kérdésre, hogy ki adna ilyen feltételekkel hitelt, "még nem tudjuk rá a megoldást, de keressük" - válaszolta a gazdasági miniszter a kormányülést megelőző tájékoztatón, hozzátéve, hogy az állam érdekei ezt követelik meg és minden lehetséges megoldást megvizsgálnak.

A Mol kedden a magyar médián keresztül felkérte a horvát kormányt arra, hogy hivatalos csatornákon keresztül jelezze, hogy akar-e tárgyalni a Mol összes INA-részvényének felvásárlásáról, ugyanúgy, ahogy azt más érdeklődő felek is teszik - írta a horvát hírügynökség.

A magyar olajtársaság hangsúlyozta: ha a horvát kormánnyal folytatott tárgyalások sikeresek, és az INA piaci elvek alapján működik tovább a jövőben, az hosszú távú növekedést és értékteremtést eredményez a részvényesek számára. Azonban abban az esetben, ha a horvát kormánnyal folytatott tárgyalások eredménytelenek lesznek, és a horvát kormány továbbra is egy állami irányítású INA-t szeretne, a Mol el fogja adni részesedését - szögezték le.

A magyar olajvállalatnak 49,07 százalékos, míg a horvát államnak 44,84 százalékos részesedése van az INA-ban, az irányítási jog a Molé.

A magyar olajvállalat és a horvát kormány küldöttségei között július 25-én Zágrábban folytatódnak az egyeztetések az INA irányításáról.