Milyen volt a 2014-es év?

Magyarországon a tavalyi év kiemelten fontos volt a GE életében, hiszen immár 25 éve fektetünk be itt folyamatosan. Ez folytatódott 2014-ben is. A budapesti globális üzleti szolgáltató központunk létszámát az elmúlt egy évben közel hétszeresére növeltük és ma már 1000 munkatársat foglalkoztatunk. Negyed évszázad alatt eljutottunk odáig, hogy tavaly már 13 milliárd forintot fektettünk be a különböző magyarországi cégeinkbe, így például a gépparkok megújításába. Ez rendkívül fontos, mivel így maradhat csak meg a technikai fejlettségünk és az eddig elért magas termelékenység, illetve így tarthatjuk alacsonyan az egy termelési egységre jutó költségeket. Ezzel a fajlagos költséget mérő szám segítségével válik ugyanis összemérhetővé a magyarországi termelés versenyképessége. Ráadásul, mivel növeltük a termelékenységünket, ezért a dolgozók fizetését is emelni tudjuk, ami javítja az esélyeinket a magasan képzett munkatársak felvételében. Tavaly például már 64 milliárd forintnyi bérköltséget fizettünk a 10 500 ipari üzletágakban dolgozó munkatársnak, ami egyszerre tükrözi a piaci realitásokat, miközben a magyar átlag feletti fizetést jelent. Összességében pedig elmondhatjuk, hogy évről-évre növelni tudjuk az eredményeinket, tavaly például az ipari területen már 1600 milliárd forintnyi árbevételt értünk el a GE négy magyarországi ipari cégében - GE Infrastructure Central Eastern Europe Holding Kft., GE Hungary Kft., GE Water and Process Technologies Kft., GE Infrastructure Hungary Holding Kft. - összesen, míg az üzemi profitunk 360 milliárd forintra rúgott. Ezek az adatok konszolidáltak, de nem auditáltak.

További beruházásokat terveznek-e?

Tavaly 7 milliárd forintot költöttünk kutatás-fejlesztésre, ami négyszer annyi, mint öt évvel ezelőtt. Szándékaink szerint a következő években tovább növeljük ezt az összeget. Ugyanebben az időszakban a kutatóink számát 150-ről 500-ra emeltünk, de tervezünk további felvételeket is. A szolgáltatásban dolgozók létszámát ezen kívül is növelni akarjuk, például a jelenlegi tervek szerint a budapesti globális üzleti szolgáltató központunkban. Amíg tavaly főképp a pénzügyi területre kerestünk ez utóbbiban munkatársakat, addig idén már például a kereskedelem, a beszerzés, vagy éppen az it-területen is. Az it talán a legfontosabb terület, hiszen remek lehetőséget nyújt Magyarországnak a felzárkózásra, sőt versenyelőnyre, mivel itt és az egész régióban hagyományosan kiváló az informatikai képzés. A minőség tehát megvan, ám hogy Magyarország legyen az "it Svájca" , ahhoz a jelenleginél nagyobb elkötelezettség kell. Semelyik ország, még Németország, vagy az USA sem tud minden területen egyszerre erős lenni, így Magyarországnak is el kell döntenie "hol akar játszani", milyen területre fókuszál, amiben a legjobbak közé kerülhet világszinten. Márpedig az informatikai oktatás további erősítése befektetés a jövőbe, amelyből 10 év múlva már az ország is profitálhat.

A GE egy technológiai világcég, amelynek részvényeit a New York-i tőzsdén (NYSE: GE) jegyezik és az éves globális jelentését is ennek megfelelően készíti el. 2013. október 1-től Joerg Bauer tölti be GE Magyarország Peter Stracar, a GE első Közép- és Kelet-Európáért felelős igazgatója által kinevezett elnöki pozícióját. Joerg Bauer a GE és Magyarország közös partneri növekedését elősegítő stratégia kidolgozásáért és végrehajtásáért felel. A GE jelenleg 13 500 munkatársat foglalkoztat az országban, amelyből 10 500 az iparban vagy a szolgáltató szektorban dolgozik. A 12 gyártóüzem és a 3 technológiai központ termelésének 99 százalékát exportálja. Joerg Bauer a regionális digitális platform, a GEforCEE egyik bloggere.

Akkor ön is egyetért azzal az állítással, hogy évi 10 ezer új IT-végzettségű szakemberre van szüksége Magyarországnak?

A GE is látja az okokat, ahonnan ez a szám jön. Így például bár fel tudunk venni új embereket az it-üzletágainkhoz, de jóval nehezebben, mint például a pénzügyi területen. Akiket találunk, azok jó szakemberek, de mi többet szeretnénk. Ennek részeként pedig akár külföldről is szívesen látnánk a korábban elvándorlókat, ahogy az egyetemekkel is szorosabbra fűznénk a kapcsolatainkat, hiszen sok potenciált látunk a technológia fejlesztési együttműködési lehetőségekben. A GE globálisan már számos konzorciumban vesz részt, a GE Healthcare Magyarországon például az Oxfordi Egyetemmel működik együtt. Ez reményeink szerint vonzó lesz a hazai oktatási intézményeknek, kutatólaboratóriumoknak is, így növelni tudjuk az együttműködésünket velük. A magyarországi kis- és középvállalatokkal is szorosabbra fűzzük a kapcsolatainkat. Sok itteni startup ma még az Egyesült Államokban nyit irodát, pedig ez ma már nem feltétlenül szükséges a sikerhez. Akár velünk, vagy más, Magyarországon jelen lévő nagy cégekkel is lehet sikeresen együttműködni a világpiacon együtt versenyezve. Klaszterekben gondolkodunk, mivel a komplex megoldásokat nem lehet egyedül létrehozni.

Hány magyar kkv-vel vannak kapcsolatban?

Jelenleg 2000 magyar beszállítónk van, akik tavaly 8-900 millió dollár értékben szállítottak a GE-nek termékeket, szolgáltatásokat, és idén is hasonló eredményre számítunk. Bár van egyfajta fluktuáció, de sok az olyan partner is, akik már 25 éve az üzlettársaink. A GE-nél stratégiai cél, hogy minél több helyi partnerrel dolgozzunk együtt.

Üzleti adatok 2014 (nem auditált adatok)
~1 600 milliárd FtÁrbevétel
99,00%Exportrészesedés
~360 milliárd FtÜzemi eredmény
13 milliárd FtBeruházás
7 milliárd FtK+F beruházás
Forrás: GE

Mi a véleménye a magyar beszállítókról?

Van néhány nagyon profi cég, aki minden igénynek megfelel. Van egy nagyon kis úgymond középkategória és végül a vállalkozások tömege, akik gyakran nem is akarnak tovább növekedni. Tipikus példa, hogy valaki a rendszerváltáskor megalapította a cégét, és idővel eljutott arra szintre, ameddig egyedül tudta irányítani a vállalatot. Ám ha innen tovább akar fejlődni, akkor több területen is fejlesztéseket kellene végrehajtania. Ezt sokan nem lépik meg, inkább megmaradnak a jelenlegi szinten, hiába tudnánk velük jól együttműködni. Az, hogy hogyan tudnánk őket motiválni, azaz megszüntetni a félelmüket a növekedéstől, jó kérdés, pedig ezáltal idővel nemcsak a helyi, hanem akár globális beszállítóinkká is válhatnának. Ez egyébként nem tipikus magyar probléma, hanem sok más országban, akár Németországban is előfordul.

A GE Magyarországon gyártott termékeinek hány százaléka hagyja el az országot?

Összességében 99 százalék megy külföldre. Például, a veresegyházi energia technológiákat termelő gyárunk tavaly leginkább Ázsiába és Egyiptomba exportált, segítve a GE nagy infrastruktúra fejlesztési projektjeit ezekben az országokban

Mi az az egy százalék, ami itt marad?

Főképp világítástechnológia, kisebb mértékben vízgazdálkodás és néhány ipari megoldás. Egyelőre ennyi, de keressük a növekedési lehetőséget, így például szívesen adnánk el akár modern, környezetbarát energetikai megoldásokat is az országnak.

Milyen a kapcsolatuk az állammal?

Mi mindig is azt mondtuk, hogy állandó együttműködésre van szükség a döntéshozókkal. Évtizedek óta befektetünk az országba, az elkötelezettségünket immár 25 éve az ország partnereként bizonyítjuk. Ugyanakkor éppen ezért azoknál a döntéseknél, amelyek hosszú távon hatással vannak az ország életére, a nagy befektetőket érdemes lenne egyenlő partnereknek tekinteni.

Ez most nem így van?

Sok esetben igen. Ez persze nem azt jelenti, hogy a javaslatainkat minden esetben befogadják, de meghallgatják azokat.

A kormánnyal kötött stratégiai megállapodás segít az együttműködésben?

Ezt az egyezséget nem úgy kell elképzelni, hogy minden félévben összeül a kormány és a GE vezetése, hanem sok apró találkozóról van szó, a legkülönbözőbb szinteken. Például akkor is összeültünk a kormánnyal, amikor növelni szerettük volna a magyar beszállítók számát. Ott volt többek közt a HIPA és az Eximbank és arról tárgyaltunk, hogy tudunk-e beszállítói programot indítani. Jelenleg is dolgozunk a mindenki számára megfelelő megoldáson. Magyarán mi elmondjuk, hogy milyen igényeink vannak, a kormány pedig elmondja, hogy nekik milyen lehetőségük van ennek támogatásában.

Elégedett tehát a megállapodással?

A stratégiai megállapodás elektronikusan nyilvános, ami kölcsönös elkötelezettséget jelent egymás iránt. Ezt az elkötelezettséget pedig érezzük a kormány részéről.