Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Egy receptpályázaton kiválasztott 12 magyar séf részvételével december 13-án rendezik meg a világ legrangosabb főzőversenye, a Bocuse d'Or magyarországi selejtezőjét. A válogatóversenyről 4-6 szakács kvalifikálhatja magát a 2016. februári magyar döntőre, amelynek nyertese képviseli majd hazánkat május 10-11-én a Bocuse d'Or európai döntőjén. A kontinensviadal rendezési jogát idén szerezte meg Budapest a szintén pályázó London, Bécs és Lodz előtt, így jövőre 20 ország séfjeit és csapatait látjuk vendégül: szállásoljuk el őket és biztosítjuk a főzési alapanyagokat.

A világszerte ismert és a nemzetközi média által figyelemmel kísért gasztronómiai verseny európai döntőjének megrendezése sokat hozhat Magyarországnak, javíthatja az országimázst, turistákat vonzhat, de elsősorban az érdeklődés középpontjába helyezheti a magyar alapanyagokat és - a már Michelin-csillagokkal és Gault&Millau pontokkal is értékelt - magyar gasztronómiát.

A lehetőséget a magyar kormány is észrevette, már 2013 novemberében elfogadott egy határozatot arról, hogy támogatja a Magyar Bocuse d'Or Akadémia Egyesület 2016-os európai döntő megrendezésére vonatkozó pályázatát, és annak sikeressége esetén vállalja a rendezéshez szükséges feltételek biztosítását, fedezi a kiadásokat. E célra 2014-2016-ban összesen mintegy 1,3 milliárd forint központi költségvetési támogatást különített el - ebből a jövő évi büdzsében 615 millió szerepel.

A szakácsverseny költségvetési támogatása
ÉvMillió forint
2014353,0
2015301,6
2016614,8
Összesen1269,4
Forrás: Magyar Közlöny

Mire megy az állami támogatás?

További költségvetési támogatást a budapesti versenyig a kormány nem tervez - tudta meg a Napi.hu a Miniszterelnökségtől. A Magyar Bocuse d'Or Akadémia Egyesület tájékoztatása szerint az állami támogatás összege fedezi a szükséges kiadásokat. A pénzt az Akadémia a két versenyfolyamat - a 2014-es stockholmi európai döntő és a 2015-ös lyoni világdöntő, illetve a Budapesten rendezendő magyar és európai döntők - lebonyolítására kapta, s ebbe beletartozik a kiválasztás, felkészítés és tréningek is - közölte lapunkkal az Akadémia. A szervezet már megtartotta a 22 évnél fiatalabb szakácsoknak szóló versenyét, közülük kerül ki a magyar csapat egyik tagja, a versenyző séf fiatal segítője (commis).

A kormányzaton kívül számos nagy cég és a teljes szakma is az ügy mellé állt, továbbá a pályázat előkészítésében szakmai közreműködőként részt vállalt a Hungexpo Zrt. is, amely otthont ad a versenynek. E példátlan összefogás eredményeként Budapest lesz a világ gasztronómiájának központja. A 2016-os versenyre - a verseny résztvevőin és a szakma neves képviselőin kívül - Budapestre érkeznek szakújságírók, a verseny résztvevőinek széles rajongótábora és a gasztronómia iránt érdeklődök egyaránt. Előreláthatóan a verseny európai döntőjének megrendezése egyúttal hazánkban az év egyik fő médiaeseménye lesz - írta az eseménnyel kapcsolatos várakozásairól a Miniszterelnökség.

Kép: MTI

Középpontban a magyar alapanyagok és borok

Az Akadémia több ezer "gasztrófant", döntéshozót, véleményformálót vár Budapestre. "A sajtó és szakma figyelme a termelők nemzetközi érvényesülését, a minőségi termékek exportlehetőségeit is támogatja, hiszen a két fő alapanyag a versenyen a kecsege és a szarvasborjú lesz. Óriási eredmény, hogy Európa gasztronómiai élvonala három hónapon keresztül Magyarországról vásárolt alapanyagokkal fog készülni a versenyre. Nagyszerű eredménynek tartjuk, hogy a verseny történetében először kizárólag magyar borok mutatkozhatnak be valamennyi a versenyhez kapcsolódó eseményen" - fejtette ki az Akadémia.

A budapesti európai döntőn 11-en szerezhetnek indulási jogot a 2017-es (kétévente Lyonban megrendezett) világdöntőre, ahol más földrajzi térségek szintén előválogatókon átesett képviselőivel versenyezhetnek, összesen 24 ország 24 séfje és csapata méri össze tudását. A döntőn a két fogást 5 óra 35 perc alatt kell elkészíteni; a zsűri által kiosztott pontszámok alapján rangsorolják a versenyzőket, az első három helyezettet arany, ezüst és bronz éremmel, valamint pénzjutalommal díjazzák.

A menetrend
DátumEseményHelyszínA résztvevők száma
2015. december 13.Magyarországi selejtezőMetro GasztroAkadémia (Budaörs)
max. 12 fő
2016. február 18.Magyarországi döntőHungexpo (Kőbánya), FeHoVa kiállítás alatt4-6 fő
2016. május 10-11.Európai döntőHungexpo, Sirha kiállítás keretében1 fő magyar
2017. január 24-25.VilágdöntőLyon, Sirha kiállítás keretében24 ország 24 versenyzője
Forrás: bocusedorhungary.hu

A főzőverseny ötlete 1985-ben a francia Paul Bocuse fejéből pattant ki a lyoni gasztronómiai kiállításon, amelynek elnöke volt, az első megmérettetés 1987-ben volt. A többszörös Michelin-csillagos mesterszakács nevét viselő (Bocuse d'Or, azaz Bocuse aranya) versenysorozaton ma már a világ több mint 50 országa vesz részt, a döntőt kétévente Lyonban, a Sirha nemzetközi élelmiszer- és vendéglátóipari szakkiállítás keretében rendezik meg. A világdöntőt a páratlan években, a kontinensversenyeket pedig a páros években, mindig más helyszínen tartják.

A francia kapcsolat

A Sirha a francia GL Events kiállítás- és rendezvényszervező cég szakmai kiállítása. A magyar vásárközpont, a Hungexpo is a GL Events SA érdekeltségébe tartozik. A jövő májusi Bocuse d'Or európai döntőjét Budapesten szintén az itteni Sirha kiállítás keretében rendezik meg. A Sirha trade show elnöke Jerome Bocuse, a főzőverseny alapítójának fia.

Magyar versenyző 2013 előtt nem jutott ki a lyoni világdöntőre, ez elsőként Széll Tamásnak, az Onyx étterem séfjének sikerült, majd őt 2015-ben Molnár Gábor, a müncheni Geisel's Vinothek szakácsa követte. A magyarok a 24 résztvevős világdöntőn az előkelőnek tartott 10., illetve 13. helyen végeztek.

Nagy adótartozó a támogatók között

A verseny jövő évi támogatóival jelenleg is folynak tárgyalások, szerencsére sokan érzik, hogy ez olyan ügy, ami mellé érdemes odaállni - közölte az Akadémia. A támogatási szerződéseket várhatóan február végéig aláírják. Az egyesület honlapján az eddigi céges támogatók neve szerepel, így a verseny nemzetközi fő partnere, a francia Metro üzletlánc, valamint zömmel vendéglátóipari gépek és berendezések kereskedelmével, szervizelésével, beépítésével foglaklozó vállalkozások.

A Céginfo.hu adataiból kiderül, hogy az egyik támogatónak, az OR Metal-Group Kft. kényszertörlését elrendelte a cégbíróság. Az eljárás 2014 nyara óta húzódik, a társaság nem adott le 2011 óta mérleget. A cégadatok szerint 2012 májusa óta egy romániai lakcímmel rendelkező magánszemély a tulajdonosa. A kft. jelentős adótartozást is felhalmozott, a Nemzeti Adó-és Vámhivatal 100 millió forintnál nagyobb céges adótartozásokat összesítő, idei harmadik negyedéves listáján is szerepel a neve. Az Akadémia tájékoztatása szerint az OR Metal-Grouppal a jövő évre már nem kötnek támogatói szerződést.

Kép: MTI/AP

A sikeres reklámügynökség is feladatot kapott

A 2016-os Bocuse d'Or Europe verseny budapesti megrendezésével összefüggő pr és marketingkommunikációs feladatok 10 havi ellátására lebonyolított - nem nyilvános, háromajánlatos - közbeszerzést a HG 360 Reklámügynökség Kft. nyerte meg nettó 24,2 millió forintért - derül ki a Közbeszerzési Értesítőből. A szerződést augusztus végén írták alá, majd a közelmúltban módosították, ez azért volt szükséges, mert a cég neve Network 360-ra változott. A cég tulajdonosa - a sajtóban Rogán Antal miniszter szomszédjaként emlegetett - Csetényi Csaba.

Tokhalat és szarvasgerinc filét kell tálalni a magyar séfeknek

A decemberi magyarországi selejtezőt egy, a Magyar Bocuse d'Or Akadémia által kiírt receptpályázat előzte meg. Ennek témája a mangalica tarja, a mangalica karaj vagy a mangalica pofa és nyelv volt, amelyhez a piac zöldség- és gyümölcskínálatából lehetett választani. A neves szakemberekből álló zsűri 2015 szeptemberében választotta ki azt a 12 szakácsot, akiket pályázatuk alapján alkalmasnak találtak a Bocuse d'Or magyarországi döntőjének selejtezőjére (19-en pályáztak).

Az idei selejtező témája egy hal és egy vad étel elkészítése lesz. A témát a versenyzők október 30-án tudhatták meg, így szűk hat hét áll rendelkezésükre, hogy a szervezők által biztosított főbb alapanyagok alapján kidolgozzák a szabályzat szerint 5+1 adagban tálalt versenyfogásokat, aminek elkészítésére a helyszínen 3 óra 45 perc áll majd rendelkezésükre. Az elődöntő helyszíne a Metro Gasztroakadémia lesz - ismertette a verseny menetét lapunknak az Akadémia.

A kiválasztott 12 magyar versenyző
NévMunkahely
Domján RichárdBock Bisztró, Budapest
Győrffy ÁrpádKollázs - Four Seasons, Budapest
Katona András12 Hay Hill, London
Kovács AttilaSpaletta Étterem és Sörház, Kecskemét
Mizsei JánosMák Bisztró, Budapest
Molnár PéterJohanna Maier Filzmoos, Ausztria
Pohner ÁdámOlimpia Étterem, Budapest
Sándor RodrigoCostes Downtown, Budapest
Sipos AndrásNU bistro, Budapest
Sugár RóbertKistücsök Étterem, Balatonszemes
Szabó LászlóHelyszíni szolgáltatások, Sodexo
Volenter István67 Étterem és Bistro, Székesfehérvár
Forrás: Napi.hu-gyűjtés

A magyarországi és az európai döntőnek egyaránt a Hungexpo ad otthont. A február 18-i magyar döntő a FeHoVa (Fegyver, Horgászat, Vadászat) kiállításhoz, míg a májusi európai döntő a Sirha Budapest kiállításhoz kapcsolódik.

Az ételeket egy kóstoló és egy konyhai zsűri értékeli. A kóstoló zsűri legfeljebb 10 fős lehet, amely kitálalt állapotában értékeli az ételt és összesen 80 pontot adhat. A konyhai zsűri 3 tagú, kizárólag szakácsokból állhat, ők a racionális anyagfelhasználást és a tisztaságot, professzionalizmust értékelik, maximum 20 pontot adhatnak, továbbá feladatuk ellenőrizni a versenyzők alapanyagait, felszereléseit és a szabályok betartását.

A selejtező két témája
JellegKötelezően felhasznált alapanyagok
Kezdő fogásTokhal (egy 2 kg-os élősúlyú hal), puyi lencse (25-30 dkg), vaj (3x200 g), Kápia paprika (2 db közepes)
FőfogásSzarvasgerincfilé (90 dkg), birsalma (2 db, összesen 20-25 dkg), sütőtök (1 kg hokkaidó sütőtök)
Forrás: bocusedorhungary.hu

Több ezren kapcsolódnak be a projektbe

A magyarországi versenysorozat szervezésében szigorúan véve egy 7 fős szervezőbizottság dolgozik, a Magyar Bocuse d'Or Akadémia tagjai tiszteletdíj nélkül látják el feladataikat. Az Akadémia 30 tagján kívül részt vesznek a munkában a hazai gasztronómia legjelentősebb szereplői, szakértők, szakújságírók. A programok lebonyolításában közvetlenül catering, helyszín- és rendezvényszolgáltatók, szálláshelyek, termelők és beszállítok, illetve az utánpótlás nevelés jegyében diákok vesznek részt. Az Akadémiai szerint a verseny összességében az egész magyarországi gasztronómiai szakma megmozdulása, véleményük szerint a döntőig közvetve és közvetlenül több ezer ember kapcsolódik be a projektbe.

A Magyar Bocuse d'Or Akadémia Egyesületet 2009-ben hozták létre a magyar gasztronómia hazai és nemzetközi elismerésének növelése érdekében. Az egyesületi formában működő akadémia összefogja a szakácsversennyel kapcsolatos összes munkát; elnöke Hamvas Zoltán séf, a Michelin-csillagos Onyx étterem társtulajdonosa (elődje Bíró Lajos, a Bock Bisztro séfje volt); az elnökség tagjai nem részesülnek javadalmazásban.