Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Közel tízmilliárd forint értékű rönkfát termelnek ki évente a mintegy 2 millió hektárnyi magyar erdőterületen - közölte Bitay Márton Örs, a Földművelésügyi Minisztérium állami földekért felelős államtitkára csütörtökön Zalalövőn, a Szalai Fafeldolgozó és Kereskedelmi Kft. fejlesztéseinek avatása alkalmából.

A 22 állami erdészet az ország erdőállományának mintegy felét, egymillió hektárt kezel, felelős gazdálkodásukat a szeptember 1-jén életbe lépett erdőgazdálkodási törvény segíti - közölte.

Elsősorban az állami erdészetekre hárul a szociális tűzifa biztosításának feladata is. Évente több mint 3 milliárd forint értéket képvisel a 140 ezer köbmétert meghaladó mennyiség.

Magyarországon csupán 2-3 olyan állami és még további 7-8 magántulajdonú cég van, amelyik a kitermelt nyers fából magas minőségű és feldolgozottságú padlót képes előállítani, a 25 évvel ezelőtt létrejött zalalövői társaság ezen cégek közé tartozik - mondta.

A magyar gazdaság alapvetően nyersanyagtermelő rendszerben működik, ezért is számít jó példának a zalalövői vállalkozás, amely a hazai és a világpiacra termelve állít elő padlót. Meglátása szerint éppen ezek a kis cégek azok, amelyek a helyben termelésükkel megalapozzák az ország gazdasági növekedését.

A Szalai Kft. termékeinek minőségét jelzi, hogy a Miniszterelnökség számára a budai Várban felújítás alatt lévő karmelita kolostor teljes padlózatát ez a cég készíti

- tette hozzá. (Újabb állami beruházás drágult meg nagyon.)

Seres Szabolcs, a kft. ügyvezetője beszámolt arról, hogy a tavaly és idén megvalósult beruházásaik értéke meghaladja az egymilliárd forintot. A jelenleg 137 embert, a kapcsolt vállalkozásként működő Edelholz Kft.-vel együtt 186 alkalmazottat foglalkoztató vállalkozás telephelyén két új gyártócsarnok épült, illetve azokat új berendezésekkel szerelték fel, valamint korszerűsítették egyik korábbi épületüket.

A cég kizárólag magyarországi tölgyrönköt dolgoz fel késztermékké, tömör és rétegelt padlóburkolatokat gyártanak, amelyeket Magyarországon kívül Nyugat-Európában és a Távol-Keleten értékesítenek. A hulladékból préselt fabrikettet állítanak elő, illetve az üzem hőszükségletét is ebből biztosítják.

Legjelentősebb beszállítóik az állami erdőgazdaságok, amelyektől évente 15 ezer köbméter nyers rönköt, valamint 2-2,5 ezer köbméter fűrészárut vásárolnak. Az elmúlt évben több mint 200 ezer négyzetméter fapadlót értékesítettek.

Az ügyvezető hangsúlyozta: az utóbbi hét évben összesen 2,3 milliárd forint értékű beruházást hajtottak végre Zalalövőn, a beruházásösztönző állami programoknak köszönhetően 6 pályázatukkal együttesen közel 500 millió forint támogatást nyertek el.

Pintér Antal, Zalalövő polgármestere arra is felhívta a figyelmet, hogy a Szalai Kft. cégcsoportja a város legnagyobb helyi adófizetőjének számít. Az elmúlt három évben közel 69 millió forintot fizettek be a város kasszájába, miközben további 20 milliós támogatást nyújtottak sport, kulturális és oktatási célokra.

A nyilvános cégadatok szerint a Szalai Kft. tavaly 2,23 milliárd forint árbevétel mellett 550 millió forint adózás előtti nyereséggel zárta a 2016-os évet.