Az Alba Takarékszövetkezet 13 183 betétesének 11,9 milliárd forint kártalanítást fizet az OBA. Az adatállományban az ügyfelek 97 százalékának adatait már feldolgozták, amely alapján kiderül, hogy a betétesek 92 százaléka magánszemély, a takarékszövetkezetben tartott betétek átlagos nagysága pedig 0,9 millió forint. A betétesek kártalanítása a jövő héten kezdődik meg - közölte az OBA.

A Takarékszövetkezet betéteseinek kártalanítása háromféle módon történik:

  • 100 ezer forintig a Magyar Posta címhelyre kézbesíti a kártalanítási összeget
  • 100 ezer és 2,5 millió forint között a postai kézbesítőtől kapnak értesítőt a betétesek, hogy melyik postán tudják felvenni az őket megillető összeget
  • 2,5 millió forintot meghaladó összegű kártalanításban részesülő betétesek (magánszemélyek és valamennyi jogi személy) értesítést kapnak arról, hogy melyik takarékszövetkezeti fiókban rendelkezhetnek a kártalanítási összegről.

A Takarékszövetkezet vezető állású tisztviselői és velük egy háztartásban élő közeli hozzátartozók betéteit az OBA nem fizeti ki - hangsúlyozza a közlemény.

Kifizetési módok szerint jóváhagyott kifizetések 2014. szeptember 25-én (magán- és jogi személyek együtt)
ügyfél (fő)volumen (ezer Ft)
2,5 millió forintig (Magyar Postán keresztül)10 7274 728 233
2,5 millió forint felett (Takarékbankon keresztül, takarékszövetkezeti fiókokban)2 0436 916 597
Összesen:12 77011 644 830
Forrás: Forrás: OBA

 


Az OBA adatai szerint a 13 183 biztosított és kártalanításra jogosult betétesből 12 178 magánszemély, 986 vállalkozás, társadalmi szervezet (kft., bt., egyesület, egyéni vállalkozó, egyház stb.), és 19 tulajdonközösség. Az 500 forint alatti (ki nem fizethető) betétek száma 935 darabot tesz ki, ami összesen: 215 285 forintnak felel meg.

A betétbiztosítási alap szerint a 31,396 millió forint kártalanítási értékhatárt meghaladó meghaladó betétesek száma 3, amelyek összege 9 millió forint. A kártalanítás Magyarországon kívül 8 ország (Ausztria, Egyesült Királyság, Ukrajna, Szlovákia, Románia, Németország, Mongólia, USA) 28 állampolgárát érinti, összesen 14 millió forint.

Az adóbevallás miatt ne aggódjon!

A közleményből kiderül, hogy a hatályos törvényi előírások szerint a magánszemélyeknek járó kamat után az OBA levonja a kamatjövedelem adót és az egészségügyi hozzájárulást, és befizeti az adóhivatalnak, várhatóan összesen 9 millió forint összegben.

100 ezer eurót meghaladó és nem biztosított betétek

Az OBA által biztosított betétek esetében a betétkövetelések 100 ezer euró (31 396000 forint) feletti részének az ügyfél összes betétkövetelésének legfeljebb 40 százalékáig kifizetik a betéteket az Szhitv. rendelkezései szerint. Az OBA által nem biztosított betétek esetében a kifizetés mértéke a teljes betétkövetelés 40 százaléka. Ezekre a kifizetésekre a Takarékszövetkezetnél még meglévő likvid eszközökkel fedezett betétállomány nyújt fedezetet. A Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt. a kifizetés összegéről minden esetben részletes kifizetési elszámolást készít, melyet a betét tulajdonosa részére tértivevényes levélben küld meg a Takarékszövetkezet adatállományában található állandó lakcímére, cégek esetén székhelyére.

A kifizetés a kijelölt takarékszövetkezeti fiókokban történik. Az OBA-hoz hasonlóan a hatályos törvényi előírások szerint a magánszemélyeknek járó kamat után a Takarékbank levonja a kamatjövedelem adót és az egészségügyi hozzájárulást befizeti az adóhivatalnak - közölte a OBA.