Nem akar visszavonulni, és nem is üzent a kormánynak azzal, hogy eladta minden OTP-részvényét Csányi Sándor, ezt a bankvezér mondta azon a szűk körű háttérbeszélgetésen, amelyen választ próbált adni az elmúlt napokban felmerült kérdésekre - írta az origo.hu.

"Nem maradhatok csendben" - kezdte szűk körű háttérbeszélgetését Csányi Sándor, az OTP elnök-vezérigazgatója azt követően, hogy az új devizahiteles mentőcsomag meglebegtetése után az elmúlt napokban a piacra zúdított több mint 10 milliárd forintnyi OTP-részvényt, és számos spekuláció látott napvilágra Csányi megrendült egészségi állapotáról, esetleges visszavonulásáról, a kormányhoz való viszonyának megromlásáról és politikai támadásokról. Csányi hosszabb külföldi nyaralás után a napokban tért vissza, és az egyébként jó hangulatú, anekdotáktól sem mentes beszélgetésen minden fontos kérdésre választ akart adni.

Ahogy Csányi fogalmazott, nem egészen pontosak azok a hírek, amelyek a szívbetegségéről és a műtétjéről írtak. "Nem pontos az, hogy genetikailag hibás lennék, mert akkor az öröklődne is, de az aorta billentyűnél volt egy születéskori rendellenesség, amelyet több éve figyelemmel kísértünk, és úgy gondoltuk, hogy eljött a műtét ideje" - mondta a bankvezér, akit Németországban egy specialista operált. "Nem mintha nem bíznék a magyar orvosokban, de ehhez a területhez ő ért a legjobban" - tette hozzá.

Egyébként is kiszórta volna a részvényeket

Csányi Sándor OTP-vezér a sajtótájékoztatón cáfolta, hogy bármilyen egészségügyi probléma miatt adta el dömpingszerűen az OTP-részvényeket. Az Index úgy tudja, úgy fogalmazott: "egy maratont is le tudnék futni", bár azt megerősítette, hogy februárban volt egy szívműtétje.

A részvényeladásokat azzal magyarázta, hogy nem most, hanem jóval korábban olyan megbízást adott a brókerének, hogy egy bizonyos árfolyamszint alatt adja el a közvetlen tulajdonában álló OTP-részvényeket. Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter múlt heti bejelentése után ezt a szintet elérte az árfolyam, ezért szállt ki.

Csányi azt is elmondta, hogy a részvényeket egyébként is kiszórta volna, csak nem most, hanem ősszel. Az OTP-vezér ugyanis agrárberuházásra készül, azt mondja, hogy 50 milliárdot készül befektetni egy agrárüzletbe. Úgy tudjuk, a beruházási hitelhez szükséges önrész előteremtéséhez kellett Csányinak a készpénz. A beruházás része egy új vágóhíd Szegeden, és a Pick új feldolgozóüzemének a felépítése. Nem is tudtam, hogy elkezdtünk eladni" - jegyezte meg a bankár, aki viszont a kormányzati tervek hallatán lejjebb szállította az értékesítési sáv alsó határát, ezért került végül ilyen óriási pakett a piacra.

Nem kell megijedni

"Ettől azonban nem kell megijedniük a kisbefektetőknek, az OTP-t továbbra is nagyon jó befektetésnek tartom, és fogok még vásárolni" - jelezte Csányi.

Az új mentőakcióról "természetesen nem egyeztettek" a bankokkal, egy konzultáció volt hétfőn a bankszövetséggel, amelyen az OTP részéről Gresa István vezérigazgató-helyettes vett részt. A pontos tervekről tehát semmit nem tudnak, de azt Csányi határozottan kijelentette, hogy "olyan megoldás nem születhet devizaügyben, amit az OTP ne tudna túlélni".

Csányi beszélt még a takarékszövetkezeti átalakításokról, érintette Lázár polipozását, és azt is kijelentette, hogy Hernádi Zsoltnak a Mol elnök-vezérigazgatójának kell maradnia -írja az origo.