Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) közzétette a 2012. negyedik negyedévében jogerőssé vált nagyösszegű adótartozások listáját, amely 150 céget és magánszemélyt rangsorol. Összesítésünk szerint az összes adóhiány tovább nőtt a harmadik negyedévhez képest, ennek összege megközelíti a 24,3 milliárd forintot, míg a jogkövetkezmények (a bírság és késedelmi kamat) összege 19,3 milliárdra rúg. A közel hatvan magánszemély részesedése ebből rendre 2,6 és 2,4 milliárd forint. Az új lajstromban nem találtunk ismert személyeket, országos ismertségű cégeket.

A most publikált felsorolásban azok szerepelnek, akik esetében a hatóság előző negyedév során jogerőre emelkedett határozatban magánszemélyek esetében 10 millió, más adózók esetében 100 millió forintot meghaladó összegű adóhiányt állapított meg, és az adózók azt nem fizették meg.

Adós magánszemélyek

A legtöbb tartozást felhalmozó magánszemély, a gyulai, Bicere tanyai lakóhellyel bejelentett Szigetvári István, aki összesen 817 millió forinttal maradt adós (432 millió az adótartozása és 384 millió a megállapított jogkövetkezmény). Az előző, tavalyi harmadik negyedéves adós lista éllovasa többszörösen "rávert" a mostani "rekorderre", az üllői Horváth Mónikánál (vagy Kővári Mónika néven) ugyanis 1,9 milliárdos adóhiányt és 1,7 milliárdos jogkövetkezményt állapított meg a hatóság - a hölgy korábban három cégben is érdekelt volt.)

A második helyezett magánszemély adótartozó, a győrújbaráti lakhellyel rendelkező Szeidman Zsolt (győri vállalkozó), aki 600 milliós adósságot halmozott fel, amelyből 302 millió az adótartozás. A harmadik legtöbbel tartozó személy a listán Kovács Gergely piliscsabai lakos, akin 311 milliót keres a hatóság (ebből 160 millió az adótartozás).

Az új 150-es adóslistán összesen 57 magánszemélyt sorolnak fel, ezen most egy kínai hangzású név szerepel, Xie Wei Nan-é, aki kőbányai lakos, és "csak" 31 milliós adótartozás szerepel a neve mellett, jogkövetkezményt pedig még nem alkalmaztak vele szemben tavaly év végéig.

Nem zárható ki, hogy a listán szereplő magánszemélyek legalább egy része maga is áldozat, és mások üzelmeihez adták nevüket, adataikat, aprópénzért.

A húsz legnagyobb adós

Forrás: NAV

Céges listavezetők

A cégek között a listavezető a mezőgazdasági termékek, köztük gabona nagykereskedelmével foglalkozó Sunflower-Agro Kft., amely alig másfél éves működése alatt 1,57 milliárd forint tartozást halmozott fel a NAV-val szemben: 817 millió adóhiányt, valamint 754 milliós büntetést és késedelmi kamat tartozást. (A tavalyi harmadik negyedéves lista céges éllovasa az Extra-Busines Kereskedelmi Kft. volt, 1,9 milliárdos adóhiánnyal és 1,7 milliárdos jogkövetkezménnyel). A budapesti székhelyű Sunflower-Agrót 2010 novemberében, 500 ezer forint jegyzett tőkével alapította Tóth József, akinek lakhelye nincs regisztrálva, majd a szegedi Nagy Szabolcs után, 2011 májusában a szabadkai Jonovic Ljubomirhoz került a cég. Üzleti tevékenységéről mérleget és beszámolót nem tettek közzé, a cégadatokból annyi derül ki, hogy a bíróság 2012 márciusában elrendelte a Sunflower-Agro kényszer-végelszámolását, az észak-pesti adóigazgatóság pedig 2012 decemberében végrehajtást kezdeményezett vele szemben.

A második helyezett Kun Autókereskedés Kft.-n 1,38 milliárd forint tartozást (707 millió a megállapított adóhiány és 679 millió a jogkövetkezmény) próbál behajtani a NAV. A cégbírósági adatok szerint az 1990 végén, kiskunlacházi székhellyel alapított társaság fő tevékenysége a gépjárműalkatrész-kiskereskedelem, jelenleg végelszámolás alatt áll. A cég adószámát felfüggesztette a hatóság, 2012 májusában adóvégrehajtás indult ellene, a bíróság a kényszer-végelszámolását és megszűntté nyilvánítását 2012 május végén kezdeményezte. A székhelyét tavaly januárban Budapest, Építő utcába áttevő cég tulajdonosa 2011 októberéig a kiskunlacházi Mráz Tamás és Mráz László volt, azóta az ukrajnai, beregszászi lakóhellyel rendelkező Razho Stefan érdekeltségébe tartozik. A nyilvános cégadatokban fellelhető utolsó mérlege 2009-es, az évben a 3 millió forint jegyzett tőkéjű társaság 1,82 milliárd forint nettó árbevétel mellett 1775 forintos adózott eredményt ért el, s 17 főt foglalkoztatott.

Szintén végelszámolás alatt áll a lista harmadik helyén szereplő Vár-Tec-Trade Építőipari és Kereskedelmi Kft., amely közel 1,26 milliárd forinttal adós (662 millió az adótartozás és 595 millió a büntetés és késedelmi kamat). A főtevékenységként épületgépészeti szereléssel foglalkozó céggel szemben a NAV 2011 decemberében indított végrehajtást, a bíróság 2012 áprilisában rendelte el a kényszer-végelszámolását. A cég egyetlen mérlegét alapításának évéről, 2009-ről nyújtotta be, akkor működésének két hónapja alatt nem ért el árbevételt, nem folytatott tevékenységet. A céget 2009 októberében alapította a nemti lakos Szűcs Balázs János, akit 2011. december végén váltott a tulajdonosi székben a jobbágyi lakóhellyel bejegyzett Koczka Imre.

Az adós lista 54. helyén egy sportegyesület szerepel, összesen 303 millió tartozással. A Budapest, I. kerület, Hattyú úti székhelyen bejelentett Nagyon Precíz Team Sportegyesület az interneten fellelhető információk szerint autóversenyek szervezésével és versenyeztetéssel foglalkozik, képviselője a pécsi Béres Attila.

A dunaharaszti Aranyhegy Projekt Ingatlanhasznosító és Beruházó Kft. 104 milliós adótartozással és 103 milliós jogkövetkezménnyel 97. helyen szerepel a listán. A soproni Aranyhegy lakókert építésében részt vett cég ellen 2012 júniusában indított végrehajtást az adóhatóság. A cégbíróság 2012 októberében arra hívta fel a tulajdonost, hogy állítsa helyre a törvényes működést, mivel információi szerint a társaság nem elérhető a székhelyén, s a képviseletre jogosultak lakóhelye ismeretlen - derül ki a cégbírósági adatokból. A beruházó céget 2007 decemberében alapította a budapesti Major Krisztina és a soproni Major András, tulajdonosa volt a Goldschmidt' 99 Kft., Klapoff László, majd 2011. december végétől az ukrajnai, beregszászi lakóhellyel rendelkező Imre Ivan.