Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Egyre nagyobb hullámokat vet a kecskeméti áfacsalási ügy. A Napi.hu értesülései szerint az elmúlt hetekben megduplázódott a gyanúsítottak száma: hozzávetőleg 75-en vannak előzetesben és/vagy házi őrizetben. Hogy pontosan hányan, arra lapzártánkig nem kaptunk választ a NAV Dél-Alföldi Regionális Bűnügyi Igazgatóságától. A nyáron megjelent híradások szerint még "csak" 26 ember volt az eljárásban érintett.

Felpörgetett számlagyár

A bűnügy főszereplője valaha pénzügyőr volt, de az elmúlt években már helyi szinten menő üzletembernek számított. H. Csaba valóságos számlagyárat épített ki, és működtetett éveken át. A májusban zárult büntetőügyben a Kecskeméti Törvényszék elsőfokon négyéves letöltendő börtönbüntetésre ítélte az egykori fináncot. A bíróság ugyanis megalapozottnak találta a vádat, hogy az általa kiépített számlagyár valódi és fiktív cégek közti pénzforgalmat irányította úgy, hogy a költségvetést sok százmilliós kár érte a forgalmi adók eltűnésével.

A főleg építőipari cégekből font háló felfedezésével azonban nem állt le a számlagyár, sőt, "ötödik sebességbe" kapcsolt. H. Csaba ugyanis a nyomozás megindulása után már egy nagyságrenddel nagyobb pénzeket "áramoltatott" át a rendszeren, legalábbis a nyomozást lezárását követő vád szerint. A kár értéke itt már vélhetően meghaladja a négymilliárd forintot.

Ráadásul ez utóbbi esetben már bűnszövetkezetben elkövetett költségvetési csalással vádolják az egykori fináncot. A nyáron megjelent hírek szerint az első körben ő és 13 társa került előzetes letartóztatásba.

Szétrobbantott megaüzletek?

A letartóztatott üzletemberek között említette a média Vidmann Zoltánt és Plutzer Tamást. Az előbbi a Városföldi Agrárgazdaság Zrt. igazgatója volt, az utóbbi pedig az ország egyik legnagyobb ásványvíz cégének az egyik tulajdonosa, az Aquarius-Buszesz-csoporté, valamint a Recy-Pet Hungária Kft.-é. Ők ketten már a második körben voltak érintettek és rajtuk kívül az ásványvíz bizniszben utazó P. Tamás jobbkezét, P. László egykori pénzügyőr nyomozót is letartóztatták.

A baloldali szimpatizánsnak titulált Vidmann állítólag egy meghiúsult agrárberuházás és ennek "hozománya" miatt került a nyomozók látóterébe, Plutzer viszont cégének szlovákiai exporttevékenysége miatt lett gyanús. Mindketten valamilyen fokon részesei lehettek az áfacsalási ügynek, erre utal előzetesbe kerülésük. A féléve "hűvösön levő" két cégvezető kérte azt, hogy szabadlábon védekezhessenek, de minderre eddig nem kaptak lehetőséget. Értesüléseink szerint december közepén ügyvédeik ismét megkísérlik "kiszabadítani" védenceiket.

Plutzer letartóztatásával kapcsolatban egy másik lehetséges szál is felvetődött. Az ügyre rálátó helyi üzletemberek szerint az "ásványvízkirály" tavasszal tárgyalásokat kezdett a Pepsi Cola képviselőivel arról, hogy az üdítőital gyártását Plutzer cége vegye át Magyarországon. A tárgyalások állítólag éppen letartóztatását megelőzően kerültek végső stádiumba, a cégtulajdonos így a legrosszabb pillanatban került előzetesbe. Ebben néhányan a konkurencia "kezét" vélik felfedezni.(A Buszesz Zrt.-t Plutzer harmadmagával a Queen Drinks Kft.-n keresztül birtokolja, ennek 2015-ös nettó árbevétele 9,1 milliárd forint volt, amelyből 1,6 milliárdot tett ki az export. Az ásványvíz gyártását és kereskedelmét az Aquarius-Aqua Kft. végezte, amely tavaly 13,4 milliárd forgalmat ért el, ebből 3,6 milliárd volt az export. A Céginfo.hu adatai szerint a tulajdonosok sem tavaly, sem egy évvel korábban nem vettek ki osztalékot a cégekből.)

Uniós pénzek nyomában

Egy másik forgatókönyv szerint egy milliárdos beruházás "kudarca" okozhatta Plutzer vesztét. A kormánykörökkel állítólag jó kapcsolatokat ápoló üzletemberhez is köthető cég, a Recy-Pet Hungária Kft. az elmúlt évben avatta fel használt PET-palackok feldolgozására felépített üzemét. A karcagi üzemet Fazekas Sándor vidékfejlesztési és Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter avatta. A jelentős uniós támogatással létrejött gyár nem csak pénzt, de országos sajtóvisszhangot is kapott, de úgy látszik, ez sem mentette meg a tulajdonost a meggyanúsítástól. Rossz nyelvek szerint  a beruházás során keletkező "pénzfelesleg" esetleges eltűnése okozhatta Plutzer váratlan lefogását, vagy legalábbis közrejátszhatott ebben.

Kérdéseinkkel megkerestük a NAV regionális szervezetét, az ügyben eljáró ügyvédeket és a Pepsi magyarországi igazgatóját is, de lapzártáig egyikük sem válaszolt kérdéseinkre.

Csaknem hárommilliárd forintból épült a Recy-Pet üzeme Karcagon. A PET-palackok teljes újrahasznosítását végzik egy innovációs kutatóközponttal kiegészítve. A Karcagi Ipari Parkban tavaly ősszel átadott üzemet kétmilliárd forintos uniós támogatással finanszírozták. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter az avatáskor elmondta: Magyarországon egyedülálló, 21. századi, magas színvonalú beruházás jött létre Karcagon, amely elsőként képes hazánkban teljes mértékben újrahasznosítani a kidobott PET-palackokat és azokból olyan anyagot előállítani, amelyből ismételten élelmiszeripari minőségű alapanyag, vagyis regranulátum készíthető. Magyarországon évente 1,4-1,6 milliárd darab PET-palack hulladék keletkezik, amelynek jelenleg alig 20 százalékát hasznosítják újra az országban. A beruházás 50 új munkahelyet teremtett.