Másodszor fut neki az M86-os gyorsforgalmi út Vát és Szombathely között hiányzó szakaszának a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. - írta a Népszabadság online portálja. A beruházást 2010 októberében az első Orbán-kormány "kedvenc" útépítő cégeként emlegetett Vegyépszer Zrt. konzorciuma nyerte el. A társaság azonban az építkezéssel nem jutott sokra, 2011 tavaszán pénzügyi nehézségei miatt csődvédelembe menekült és feladta a projektet. Csaknem nyolcmilliárd forintos szerződését tavaly júliusban bontották fel és az állami beruházó új kivitelezőt keresett.

A Magyar Aszfalt Kft. vezetésével a Szombathely MK 86 Konzorcium építheti meg az M86-os Vegyépszer által felhagyott szakaszát - a fejlesztés folytatására kiírt közbeszerzési eljárás eredményét a NIF csütörtökön jelentette be. A Szombathely és Vát között munkába álló útépítők csapatában a konzorcium vezetője mellett a Közgép Építő- és Fémszerkezetgyártó Zrt. kapott helyet - írta a nol.hu.

Hétmilliárd forintért építenek

A Magyar Aszfalt és a Közgép párosa hétmilliárd forintért végzi el a munkálatokat. Olcsóbban a fejlesztésre ajánlatot adó másik két pályázónál. Az építkezés a tervek szerint május végén kezdődhet el. Szombathely és Vát között 6,2 kilométeren új nyomvonalon, három kilométeren pedig melléépítéssel kétszer két sávos főutat alakítanak ki. A forgalomba helyezést a NIF 2014 közepére tervezi.

Korábbi sajtóinformációk szerint egy közbeszerzési dokumentumhoz csatolt nyilatkozatból kiderült, hogy a Közgép tényleges tulajdonsa Simicska Lajos. Ezt Németh Miklós, a cég vezérigazgatója írta.

Nyerő páros

A Magyar Aszfalt és a Közgép konzorciuma nyerte meg a Győr keleti iparterületének körüljárását biztosító, az Audi Motor Hungaria Kft. nagyberuházásához kapcsolódó, Győrszentiván északi és déli bekötését lehetővé tevő közutak és létesítményeinek építésáére kiírt közbeszerzési eljárást is. Erről bővebben itt olvashat.