Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Ismertetése szerint az augusztus 7-étől meghirdetett embargó termékekre és nem konkrét vállalatokra vonatkozik, arra pedig nincs adat, hogy hány magyar-orosz vegyes vállalat tevékenykedik jelenleg.

Arra a kérdésre, ki tudják-e használni a magyar cégek azt, hogy Kazahsztán és Fehéroroszország nem csatlakozott az embargóhoz, azt felelte: bizonyosan lesznek, akik ezt kihasználják, de ugyanígy kihasználhatják ezt más országok is. Így például egy törökországi export könnyen lehet oroszországi vagy kínai reexport, vannak olyan 'technikák', amiken keresztül az embargó könnyen kijátszható. "Ez egy macska-egér játék lesz, mert a másik oldalon az unió mindent el fog követni, hogy ezt megakadályozza, a vállalatok pedig megpróbálják kijátszani" - fogalmazott Parragh László.

Véleménye szerint az embargó azért sem célravezető, mert a reexport nem illegális tevékenység. Fehéroroszországot és Kazahsztánt pedig emiatt az ügy miatt különösen nehéz lenne embargó alá vonnia Oroszországnak - tette hozzá. Kiemelte: minden ilyen technikának, mint az embargó, vannak nyertesei, akik extraprofithoz jutnak ezen keresztül. Az embargó mindenkinek kárt okoz, senkinek sem jó, annak sem, aki ellen hozzák, és annak sem, aki meghirdeti - szögezte le.

Parragh László kitért arra is, hogy Oroszország érdemben nem befolyásolható gazdasági szankciókkal, miközben mindenki kárt szenved. A közvetlen károkat lehet ellentételezni, mint ahogy ezt az EU ígérte, de szerinte ez csak időleges megoldás. Ha ugyanis egy vállalkozás kiszorul a piacról, akkor az adott évben keletkezett kárát megtéríthetik, de a jövő évi elmaradt hasznát már nem - mutatott rá. Hangsúlyozta: a kompenzáció így tehát csak részleges, de nagyon határozottan ki kell állni a magyar cégek kártalanítása mellett.

Az embargó másodlagos hatásai között az MKIK elnöke kiemelte: az egész unió gazdasága megsínyli az orosz export kiesését, hiszen Oroszország ezeket a termékeket majd beszerzi más országokból. Az EU gazdasága az eladások kiesése miatt lelassul. Jelezte: ennek makrogazdasági következményei is lehetnek a magyar gazdaságra nézve, hiszen ha a jelenlegi törékeny növekedés lelassul vagy megáll, akkor elkezd nőni az államadósság, tarthatatlan lesz a költségvetés, ami megszorításokhoz vezethet. Nem szabad elfelejteni azt sem, hogy ha egy cég az adott piacról kiszorul, akkor az embargó megszűnésével nem áll vissza automatikusan a 'régi rend', a piacot vissza kell hódítani - fűzte hozzá az elnök.

Rámutatott arra is, hogy sok ország abban érdekelt, hogy bejusson az orosz piacra, például Törökország és Kína. Magyarország most kiszorul egy olyan piacról, ahol eddig versenyben volt, és nagy kérdés, hogy utána hogyan juthat vissza. A veszteségeket nehéz megbecsülni, de véleménye szerint hasonló mértékű lesz minkét fél részéről, közben pedig lesznek nevető harmadikok.

Az Európai Unió tagországai és Oroszország egymásra vannak utalva, alapesetben természetes szövetségnek kellene fennállnia közöttük - emelte ki. Az unió és Oroszország szoros szövetsége azonban a világ más gazdasági régióinak nem lenne előnyös - tette hozzá, megjegyezve: Európa és az oroszok kivételével az embargó mindenki más számára hasznos.