Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Júniusban a magyar bíróság is Gattyánnak adott igazat, az elmúlt évek legnagyobb adóperében. A Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi bíróság jogerős határozatában kimondta, hogy a milliárdos cégei nem sértettek adójogszabályt, így az adóhatóság vagyonzárának fenntartása sem indokolt. Ezt követően a NAV levette az inkasszót Gattyán György magyarországi vagyontárgyairól és ingatlanjairól.

A "vagyonfelszabadítás" azonban nem tartott sokáig - értesült  a Napi.hu. Az adóhivatal ugyanis néhány hét elteltével ismételten "zárolta" Gattyán összes hazai érdekeltségét. A miértre egyelőre nincs válasz, mert az adóhatóság ezzel kapcsolatos kérdéseinkre nem válaszolt. A szűkszavú közleményből azért az kiderült, hogy értesülésünk a zárolásról megalapozott, hiszen nem tagadták ennek tényét.

Nemes Tamás, a Docler-csoport sajtóosztályának vezetője kérdésünkre ezt válaszolta: "A több éve húzódó adójogi vitában eddig két bíróság is igazat adott a csoportnak. A cég ahogy eddig, úgy ezentúl sem fűz véleményt az eljárás egy-egy részletéhez, de továbbra is együttműködik a nemzetközi és a magyar hatóságokkal, lehetőségeihez mérten elősegíti az adójogi vita tisztázását és mihamarabbi lezárását."

Így indult

Az adóhatóság és Gattyán közötti háború több mint két éve robbant ki. A NAV adócsalással gyanúsította meg a milliárdost, aki előbb az Európai Bíróságon, majd idén a magyar bíróságon is jogerősen nyert. A többéves, illegális, titkosszolgálati eszközökkel is végzett adóvizsgálat tárgya a szexmilliárdos zászlóshajó cégének, a jasmin.com (korábban livejasmin.com) adózása volt.

Az üzletember cége WebMindLicenses (WML) az erotikus szolgáltatásokat kínáló livejasmin.com weboldalhoz kapcsolódó know-how-t adott bérbe egy másik Lalib nevű portugál cégnek. A két cég közti megállapodás egyedüli célja - legalábbis az adóhatóság szerint - az adóelkerülés volt. A NAV különböző jogcímeken összesen 21,2 milliárd forint megfizetésére kötelezte a WML-t: hozzáadottérték-adó címén 33 millió eurót (10,3 milliárd forint), adóbírság címén 25,6 millió eurót (7,9 milliárd forint), késedelmi pótlék címén pedig 9,6 millió eurót (2,9 milliárd forint) akart beszedni. Ennek behajtását a vállalkozó teljes hazai vagyonának lefoglalásával próbálta kierőszakolni.

Gattyán először magyar bíróságon támadta meg a döntést, majd az Európai Bírósághoz fordult  is jogorvoslatért. Ez utóbbinak része volt az is, hogy a magyar adóhatóság titkos adatgyűjtés során beszerzett adatokat használt fel eljárása során. Az Európai Bíróság megállapította: a magyar adóhatóság emberei a WML kommunikációit lehallgatták és az elektronikus levelezést is lefoglalták, márpedig ez a bíróság szerint "a magán- és családi élet tiszteletben tartásához való jog gyakorlásába történő beavatkozásnak minősül." A két döntés értelmében megalapozatlannak bizonyult a magyar adóhatóság azon feltevése, hogy a WML azért kötött licencszerződést a portugál céggel, hogy a magyar helyett az ottani áfát fizessen, s hogy ezzel évente több száz millió forintot "takarítson" meg.

A NAV ismételt vagyonzárolását tudomásunk szerint nem egészítették ki indoklással - legalábbis ezt kérdésünkre nem közölték szerkesztőségünkkel. Így még találgatni sem  tudunk, vajon mi az oka annak, hogy ismét támadást indítottak a már Kaliforniában élő Gattyán ellen.

Gattyán György Magyarország hatodik leggazdagabb embere - aki a Napi.hu kiadásában megjelenő A 100 leggazdagabb 2016 című kiadvány szerint 96 milliárdos vagyonnal rendelkezik. Az elmúlt években roppant sikeres cégcsoport a jasmin.com mellett egy sor befektetést is indított Magyarországon. Informatikai cégekbe, a filmiparba és különböző startup-cégekbe is fektettek. A nagy reményekre jogosító Andrássy úti Il Bacio di Stile luxusáruház ugyanakkor immár két éve üresen áll.

A cégcsoport Luxemburgban, Budapesten és Los Angelesben működik. A Docler-csoport Európában, Ázsiában, és az Egyesült Államokban mintegy ezer munkatársat foglalkoztat, folyamatosan jelen van a hazai munkaerőpiacon. Az elmúlt években több, mint 30 milliárd forintot költöttek hazai beruházásokra, fejlesztésekre. Csak ebben az évben 150 új munkahelyet hoztak létre a Docler magyarországi irodájában.