Erős versenyt vár a fuvarozó szektorban, tisztuló piacot a vendéglátásban, visszaesést a ruhaiparban, javuló hatékonyságot az élelmiszeriparban a Bisnode nemzetközi cégminősítő 2015-re vonatkozó előrejelzésébn. A vendéglátóipar, az építőipar és a feldolgozóipar lesznek jövőre a legkockázatosabb szektorok az elemzés alapján.

A legkockázatosabbnak mondott építőipar helyét átvette a vendéglátás, ugyanis itt vált az elmúlt időszakban a legtöbb vállalkozás fizetésképtelenné, amelynek oka, hogy a kereslet nem növekszik olyan mértékben, hogy a szektort életben tartsa. Vélhetően a nagyarányú NAV-ellenőrzések sem kedveznek a vendéglátósoknak, ami remélhetőleg hosszabb távon egy átláthatóbb, és megbízhatóbb iparághoz járul hozzá. Addig azonban várhatóan még sok vendéglátós húzza le a redőnyt.

2015-re vonatkozó előrejelzések az elmúlt hónapokban szép számmal keletkeztek. A GKI nem túl derülátó, mivel Magyarország nemzetközi megítélése negatív. Az IMF is lassulást prognosztizál 2015-re, illetve az infláció növekedését várja. A nemzetközi gazdasági és politikai helyzet is kedvezőtlen, illetve az orosz-ukrán válság is hatással lehet hazánk teljesítményére - írja a Bisnode.

Erős verseny a fuvarozásban

2015-ben is erős verseny várható a fuvarozói szektorban. Továbbra is az Európai Unió országai (elsősorban Németország, Olaszország, Benelux államok) az egyik legkedveltebb úti célok a külföldi fuvarozásra specializálódott cégek számára. A növekvő árverseny következtében az érvényesíthető haszonkulcs mértéke is tovább csökken, mely a fuvarozók likviditási helyzetének romlását eredményezheti. A hitelállomány további növekedésének, illetve a fuvarozókat terhelő költségek várható növekedésének hatására tovább emelkedhet a szegmens már amúgy is magas eladósodottsága. Az iparágra jellemző körbetartozás következtében tovább növekedhetnek a fizetési késések, megnehezítve így a kis és közepes méretű vállalkozások helyzetét. A romló fizetési morál illetve az adósságállomány növekedése várhatóan a felszámolások számának emelkedését hozza 2015-re.

A vendéglátóiparban folytatódni fog a cégalapítási láz. Az iparág cégeinek jelentős hányada eddig is veszteséget termelt, melynek következtében likviditásuk, eladósodottságuk sokat romlott. A szektorra a fizetési fegyelem további romlása lesz jellemző. Az elkövetkező időszakban a helyzet további romlása várható, a meggyengült vállalkozások nem fogják bírni a megnövekedett versenyt, és felélik maradék tartalékaikat is. Rövid távon ez a felszámolások, cégmegszűnések számának emelkedését vonja maga után, ám hosszabb távon a piac letisztulását hozza magával.

2015-re visszaesés várható az építőiparban tevékenykedő cégek számára. Az állami megrendelések elmaradása, illetve az ipari beruházások számának csökkenése egyaránt éreztetni fogja hatását jövőre. A kevesebb megrendelés hatására enyhe visszaesés jelentkezhet a cégek bevételtermelő képességében. Fellendülést jelenthet az ágazat számára a lakossági megrendelések számának növekedése, melyre már idén is láttunk példákat, de egyelőre lényegesen elmaradnak a válság előtti szinthez képest. Az építőipari cégek a válság évei alatt felélték tartalékaikat, vagyontárgyaik jelentős része elértéktelenedett, így többségük pénzügyi helyzete jelentős mértékben gyengült. Az elkövetkező évben folytatódni fog a piac tisztulása, a fizetésképtelenné váló cégek megszűnése, ezáltal a fennmaradó cégek sokkal stabilabb pénzügyi háttérrel működhetnek tovább a jövőben - véli a cégminősítő.

További visszaesés várható a ruhaipar helyzetében is. Az olcsó távol-keleti áruk egyre nehezebb helyzetbe sodorják a magyar ruhaipar szereplőit. A vállalkozások árbevétele tovább mérséklődik, elsősorban a belföldi piacvesztés miatti bevételek elmaradása miatt. A csökkenő árbevétel mellé társul a nagyon alacsony, nulla közeli haszonkulcs, amely kiszolgáltatottá teszi az iparágat a jelen gazdaságpolitikai helyzetben. A főbb export országok 2015-ben is Németország, Svájc és Olaszország maradnak. További nehézséget jelenthet a külföldi tulajdonban lévő cégek esetében, hogy nyugati tulajdonosaik még keletebbi célországokat választanak üzemeik számára, mely további vállalatmegszűnéseket fog eredményezni az elkövetkező időszakban.

Az élelmiszeripar ugyancsak a magas kockázatot jelentő iparágak egyike. Az elmúlt évtizedek nem kedveztek az ágazat számára. Nagyon gyenge lábakon állnak, magas eladósodottság, tőkehiány és gyenge jövedelmezőség, sőt nem ritkán veszteséges működés, jellemzi őket. További nehézséget jelent az import élelmiszerek versenyképes piaca, mely még nehezebbé teszi a hazai termékek értékesítését. Az utóbbi 1-2 év gazdaságpolitikai változásainak köszönhetően viszont lehetőséget kapott a szegmens a felzárkózásra. A kormányzati támogatások, illetve a hitelfelvétel támogatása segíti a beruházások, fejlesztések megindulását. A beruházások, fejlesztések hatására várhatóan néhány év múlva javulhat a cégek hatékonysága, ezáltal versenyképesebb termékek előállítására lennének képesek, ami nem csak a belföldi értékesítés arányát, de az export értékesítés növekedését is eredményezné.

Tisztulhat a cégvilág

Ma már egyértelmű, hogy hazánkban egy kisebb cégvilág fog működni az elkövetkező időszakban. Várhatóan ez a csökkenés egy stabilabb és megbízhatóbb, kockázatmenetesebb cégkört fog jelenteni, amit nemcsak a külső szabályozás, hanem a piac önszabályozó jellege, a vállalkozások nagyobb kockázattudatossága is kivált - véli a Bisnode.