A napokban jelenik meg a Magyar Közlönyben az MNB rendelete, amely több könnyítést is tartalmaz az adósságfék szabályozásában - írta a portál. A szigorú előírások tavaly januárban léptek hatályba, jelentősen megnehezítve a hitelfelvételt. Belépett egy új mutató, a jövedelemarányos törlesztőrészlet (jtm), amely az ügyfelek rendszeres, legális jövedelmének meghatározott arányában korlátozza az új hitel felvételekor maximálisan vállalható törlesztési terheket. Így havi 400 ezer forintos jövedelemig 50 százalék, felette 60 százalék lehet a jövedelem arányában a törlesztőrészlet.

Ezen változtat most az MNB úgy, hogy május 1-jétől a legalább ötéves kamatperiódusú jelzáloghitelek törlesztőrészletei kedvezményesen, 85 százalékos súllyal vehetők figyelembe a jtm-nél, ezáltal is támogatva az alacsonyabb kamatkockázatú, hosszabb kamatperiódusú jelzáloghitelek elterjedését - közölte korábban az MNB. Noha a jegybank szerint a módosítások a maximális jövedelemarányos törlesztőrészlet és hitelfedezeti arányok mértékeit nem érintették, valójában áttételesen mégis. Ez ugyanis az Azénpénzem.hu számításaink szerint azt jelenti, hogy ha valaki más kölcsönnel nem rendelkezik, akkor egy hosszabb távra fixált kamatozású jelzáloghitelt úgy vehet fel, hogy a törlesztőrészlet 400 ezres fizetés alatt felkúszhat a jövedelme közel 60 százalékáig (a mostani 50 százalékról), felette pedig akár 70 százalék fölé is (60 százalék helyett).

Könnyítés lesz az is, hogy egy ügyfélnek a már megállapított hitelkeretét három éven belül az ügyfél kérésére úgy is megemelheti a bank - naptári évenként első alkalommal -, hogy nem kell hozzá jövedelemigazolást benyújtani, amennyiben problémamentes ügyletekről van szó (azaz rendesen törleszt az ügyfél). Az MNB szerint ezzel a fogyasztók adminisztratív terheit csökkentik. Változás még, hogy kétszázezer forintról háromszázezer forintra emelkedik az az összeghatár, ameddig nem kell ezeket a szigorú hitelfék szabályokat alkalmazni.