Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A szekszárdi, oltalom alatt álló eredetvédett borok termékleírásának a földművelésügyi miniszter által már elfogadott módosítása szerint a szekszárdi bikavérnek az eddigi három helyett legalább négy fajta házasításával kell készülnie, és nagyobb arányban kell kékfrankost tartalmaznia.

A hegyközségi tanács által kezdeményezett módosítás szerint a borfajtának a korábbi 35 helyett legalább 45 százalék kékfrankost és változatlanul 5 százalék kadarkát kell tartalmaznia; a cabernet és merlot aránya nem lehet több 40 százaléknál, tíz százalékban pedig további 13, a borvidéken telepíthető szőlőfajtát használhatnak a borászok. A prémium bikavérnél az egytizednyi rész csak Syrah lehet.

A módosítással egységesebb lesz az alap és prémium bikavér, amennyiben mindkettőnek legalább ötven százaléknyi kékfrankost és kadarkát kell tartalmaznia - mondta Heimann Zoltán, a szekszárdi borvidék elnöke az MTI-nek.

A borvidék törekvése, hogy a szekszárdi bikavér elkülönüljön a világszerte divatos barrique-hatású cabernet boroktól, a leírás már korábban is kimondta, hogy a bikavér készítésénél kerülni kell a markáns barrique-os jegyek dominanciáját.

A borvidéki elnök szerint a szekszárdi bikavér ezentúl nem fog jobban különbözni az egri bikavértől. Az egri borvidéken az idei évtől három kategóriában szintén legalább négy fajta házasításával készülhet bikavér, amelyben a kékfrankos arányának kell legnagyobbnak lennie.

Heimann Zoltán megjegyezte: a két borvidék bikavére közötti különbség elsősorban az eltérő éghajlatnak köszönhető, hiszen Egerben lassabban érő, Szekszárdon inkább mediterrán jellegű, gyorsabban érő borok készülnek. A szekszárdi borvidéken évente 200 ezer palack bikavért állítanak elő, míg Egerben nyolcmillió palack feletti mennyiséget.

A módosítás szerint ezentúl a Tolna és Baranya megyei borvidéki településeken is dolgozhatnak fel szekszárdi szőlőt, a két megyében korábban ez csak hét Tolna megyei településen, illetve a baranyai Mecseknádasdon történhetett. Bizonyos dűlőszelektált borokat azonban továbbra is csak a szekszárdi borvidéken lehet készíteni - mondta a borvidék elnöke.