A Napi Gazdaság szerdai számának cikke

Az elmúlt fél évben a havi tejtermelés nagyjából 2-3 százalékkal volt alacsonyabb, mint 2012 azonos időszakában, a tavalyi takarmánydrágulás miatt Európa-szerte szűkült a kínálati oldal a tejpiacon, amit nem kompenzál az utóbbi években tapasztalható hozamemelkedés sem.

Magyarországon a keresleti piac generálta áremelkedés, illetve a kiegészítő támogatások − tejkvóta, szerkezetátalakítási dotációval együtt nagyjából 15-18 forint literenként − révén bő egy éve emelkedik a tehénlétszám, a termelés tavaly 2-3 százalékkal bővült, elérve az 1,6-1,7 milliárd litert. Az ágazat árbevétele − a mintegy három éve tartó, évi 5−10 százalékos növekedés után − tavaly meghaladta a 220 milliárd forintot. A bővülést döntően nem a volumen, hanem az áremelés adja, amely belföldön átlagosan évi 7, az exportnál pedig több mint 10 százalék volt.

A termelésből 1,4-1,5 milliárd liter kerül piacra, ebből 1,2 milliárd litert dolgoznak fel, a fennmaradó mennyiség pedig − az elmúlt években lassan emelkedő − nyerstej-exportot jelenti. A tejtermékimport − döntő hányadban késztermék − értéke itthon eléri a 400 millió eurót, mintegy 120 milliárd forintot (ez legnagyobb részben UHT tejet jelent).