Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Beigazolódtak a baljós  jövendölések: az arab befektetők ugyanis nem fizettek, ezért nem indíthatják újra a Kapuvári Hús Zrt-t és a Kapuvári Bacon Kft.-t Így várhatóan nem marad más, mint, hogy elbontják az épületeket és eladják a még korszerűnek számító berendezéseket. Pedig a helyiek megmentőként várták az arab befektetőket, akik idén májusban 650 millió forintos ajánlatot tettek a két éve bezárt üzemre.

A szaúd-arábiai Adib Zid Albarazi és a szír M. Amir Jamal Alddin - az Amir.CO Hungary Kft.-n keresztül - értesüléseink szerint - azért nem fizetett, mert bizonytalannak látják egyik fő felvevőpiacukat, Oroszországot. Más vélemények szerint viszont egy percig sem gondolták komolyan a húsüzem újraindítását, mert valójában a "bontásra", vagyis a berendezések leszerelésére koncentráltak, de úgy tűnik ez utóbbi sem bizonyult jó ötletnek. Vélhetően ezért nem fizették ki a vételárat a július végi, majd az augusztus közepéig meghosszabbított határidőig.

A 26 ezer négyzetméteres, hatalmas gyárépület bontása nem lehet nagy üzlet, csak az ott levő bacongyártósorok és védőgázos csomagoló gépsorok érnek valamit - egyes becslések szerint 200 millió forintot. A korszerűnek számító gépeket - három nagy védőgázas csomagoló gépet, szeletelő- és füstölőszekrényeket, illetve két nagy bacongyártósort - 2012-ben összesen egymilliárd forintért vette a húsüzem. ( A felszámolásnál az üzem összes gépének becsértéke 425 millió forint volt.)

A felszámoló, a Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft. korábban többször is, 2 milliárd forintért hirdette meg eladásra a húsgyárat, de egyetlen jelentkező sem akadt - csak a gépekért tolongtak. Végül  idén tavasszal sikerült vevőjelöltet találni az üzemre - töredék áron. Az arab vevők az előleget, azaz 40 millió forintot kifizették a gyárért, de a többször módosított fizetési határidőt nem tartották be.