Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Bár a lakásbiztosítási penetráció hazánkban 72-73 százalékos, még így is vannak szép számmal biztosítással nem bíró ingatlanok, ráadásul a meglévő szerződések a technológiai innovációknak köszönhetően mára túlnyomórészt alulbiztosítottak. A lakásállomány 20-25 százaléka 15-20 évvel ezelőtt köttetett, ezek számos olyan kockázati elemet nem tartalmaznak, amelyek mára mindennapossá váltak - ide tartozik a plazmatévé, de például a korábban még a hőszigetelések sem voltak olyan mindennaposak, míg ma ezek a komoly értéket képviselő elemek követelik a biztosítási védelmet - mondta el Horváth Andrea, az Allianz vezérigazgató-helyettese.

Károkok terén is vannak az élet által kikövetelt változások, ide tartozik például a villámcsapások másodlagos hatásának elbírálása, vagy épp a földrengés- és árvízkárok kérdésköre - a korábbi szerződések ezek esetében nem, vagy csak limitált összeget vállaltak. Problémát jelent az is, hogy a korábbi szerződések forgalmi értéken történő térítéseket tartalmaznak, ám a jelenlegi ingatlanpiaci helyzetben ez korántsem biztos, hogy valóban elegendő egy totálkáros ingatlan újjáépítésére.

Az Allianz új megoldása, az e-lakásbiztosítási termék, a kor elvárásainak megfelelő biztosítási védelmet biztosít. A termék legfelső szintje all-risk biztosítás, azaz a kizárások nagyon rövidek, ezzel szemben a biztosítotti körben benne van a napelem-, a medence-, az üvegfedél-, vagy épp a hőszivattyú-kockázat. Az ügyfél modul jelleggel választhatja ki az élethelyzetének megfelelő biztosítási védelmi szinteket - a biztosító indulásként 3 csomagot kínál. Az ügyfél a csomagon belül ajánlott szerződéses összegeket minden esetben saját igényei szerint emelheti. Minden konstrukció alapvető eleme a felelősségbiztosítás - hangsúlyozta Horváth Andrea.

A vezérigazgató-helyettes szerint a biztosítási adóra aligha jó válasz a lebutított, kizárásokkal terhelt, alacsonyabb szolgáltatási szinteket adó, "mini-casco" jellegű termékek kidolgozása - az Allianz inkább az önrészre szavaz. Az új Allianz Online Otthonbizosítás választható 20-40 ezer forintos önrésze mellett a díj - tekintve, hogy a legdrágább, az összes kár több mint 60 százalékos "bagatell-károk" feldolgozási költségigénye is kiesik - igen kedvező, ezzel az ügyfél magasabb szolgáltatási színvonalú terméket tud megvásárolni. Miután a lakásbiztosítások esetében a kárgyakoriság 20 százalék körüli, 5 évente ilyen szintű önrész bevállalása mellett az adott időszak alatt akár többszázezer forint biztosítási díj spórolható meg. Ráadásul - hívta fel a figyelmet Horváth Andrea - a kötelező önrész a kármegelőzés terén is felelősebbé teszi a biztosítottat.