Az első, környezetkímélő autók megkülönböztetésére szánt plakettet egy BMW i3 kapta, amely a Wallis Duna tulajdona. Bottyán Balázs, a Jedlik Ányos Klaszter ügyvezetője egy emléklapot adott át Magyarország első zöld rendszám tulajdonosának - közölte a klaszter.

A teljesen elektromos hajtással működő BMW i3 jövendőbeli tulajdonosa számos kedvezményt vehet majd igénybe. A Jedlik Ányos Klaszter ugyanis szeptember 30-án átadta a Nemzetgazdasági Minisztériumnak az ösztönző intézkedéseket tartalmazó javaslatcsomagot. A minisztérium 2015. november 30-ig nyújtja be a véglegesnek szánt jogszabály módosításokat.

"A klaszter az elektromos autók vásárlására és fenntartására is részletes programot dolgozott ki. Terveink szerint a zöld rendszámmal ellátott autók ingyenesen parkolhatnának, használhatnák a busz- vagy zöldautó sávokat és szmogriadó esetén is korlátozás nélkül közlekedhetnének, továbbá mentesülnének az útdíj és az esetleges dugódíj alól is. Ezen felül a zöldrendszámos autók tulajdonosai kedvezményesen juthatnának tömegközlekedési bérlethez is" - emelte ki Bottyán Balázs, a klaszter ügyvezetője.

"Tavaly novemberben a Wallis Motor Duna Kft. első értékesítési pontként indult el a BMW i modellek forgalmazásával Magyarországon. A BMW i almárka sikeres szereplését a zöld rendszám megjelenése - mely az első kézzelfogható jele az elektromos járművek hazai támogatásának - tovább erősítheti. Reméljük, ez is felgyorsítja az elektromos és plug-in-hibrid járművek itthoni elterjedését"- mondta el Csiszár András, a Wallis Motor Duna Kft. BMW i üzletágvezetője.

Az új elektromos gépjármű vásárlását segítő intézkedések közül a cégautóadó alóli mentesség vagy kedvezmény, az áfa csökkentés, az szja kedvezmény valamint az államilag támogatott hitelek nyújtása tartoznak a legfontosabbak közé.

A KEKKH adatai szerint 9 darab zöld rendszámot adtak ki október elseje óta. A zöld plakettet az okmányirodákban igényelhetik az elektromosautó tulajdonosok.