A GM üzleti szolgáltató cégéhez, a Global Business Serviceshez (GBS) tartozó könyvelési és pénzügyi szolgáltatóközpont májusban startol 40 fővel, de további 50 fő felvételét tervezik a közeljövőben - ezzel a kisebb hasonló központokhoz sorolható a létesítménye. A szentgotthárdi oktatóközpontban egyszerre közel 100-an tanulhatnak majd, emellett több száz, duális képzésben részt vevő részképzését tudják itt biztosítani. Utóbbinál az 1,7 millió euróból egymilliót eszközbeszerzésre fordítanak, 700 ezerbe pedig az épület kialakítása kerül. A kurzusok idén szeptemberben indulnak - az Opel arra számít, hogy a szakember-utánpótlás biztosítása mellett az oktatással a szentgotthárdi üzem ún. kompetenciaközponttá váljon.

Az már korábban ismert volt, hogy újabb motorváltozatok gyártásának beindulásával a gyártási volumen 50 százalékkal nő és ehhez 500 fővel bővítenek - ezt az Opel januári közléséből tudni lehetett.

Joachim Koschnicke

A mintegy kéttucat hazai beszállítóval együttműködő Opel Szentgotthárd Kft. (korábban General Motors Powertrain-Magyarország Autóipari Kft.) 2013-ban 40 százalékkal 121,1 millió euróra növelte árbevételét, az üzemi eredmény 31,2 millió (+61,6 százalék), az adózott eredmény 31,3 millió euró (+98,1 százalék) lett a Céginfo.hu adatai szerint. A General Motors Europe Holdings tulajdonában lévő, idén januárban bejegyzett, hárommillió forint jegyzett tőkével alapított General Motors GBS Hungary Kft. budaörsi székhellyel működik.

Szentgotthárdon tavaly a Flex gyárban - ahol ugyanazokon a sorokon különböző motortípusokat tudnak előállítani - készült több mint 100 ezer mellett a régi Family1-es motorgyár 275 ezer darab 1,6 és 1,8 literes motort állított elő, amelyek körülbelül 70 százaléka a tengerentúlon került értékesítésre. Ezen felül 200 ezer megmunkált motor-komponens is készült kínai megrendelésre. A cég honlapján olvasható tervek szerint a két motorgyár az idén együttesen közel 580 ezer darab motort állít majd elő, ami a 2014-es darabszámokhoz képest több mint 50 százalékos gyártott volumennövekedést jelent. Tavaly nyáron indult el a kisméretű benzinmotor háromhengeres változatának sorozatgyártása, majd idén januárban azt közölték, hogy dízel és benzinmotorok újabb változatainak - közel 20 új alkalmazás - gyártását fogják a közeljövőben elkezdeni. A teljes létszám tavaly decemberben elérte Szentgotthárdon az 1400 főt, az idén pedig további 500 fő felvételét tervezik.

Colleen Bell, az Egyesült Államok új magyarországi nagykövete - aki a mai bejelentésen is jelen volt - Székesfehérváron nemrégiben arról beszélt, hogy három amerikai cég hajt végre új beruházást hazánkban. Amint arról beszámoltunk, a General Electric ezer fővel bővítené szolgáltató központját Budapesten, a Figyelő pedig úgy értesült, hogy a GM-en túl az Eaton és a Harman/Becker jöhet szóba.

Szijjártó Péter korábban arról beszélt a hetilapnak, hogy március közepéig három új amerikai befektetésről számolnak be, két budapestiről és egy vidékiről, ágazatok szerint pedig kettő esik az autóiparba. Ezek összesen 15,5 millió dolláros (mintegy 4,2 milliárd forint) invesztícióval 510 új munkahelyet teremtenek. (Ez alapján tehát e bejelentések sorába nem tartozik bele a GE bővítése.)