A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. összesen nettó 1,243 milliárd forint értékben kötött jogszolgáltatásra szerződéseket a MÁV Zrt. tulajdonában vagy használatában álló ingatlanok nyilvántartásának pontosítására, az ingatlanok jogi helyzetének felülvizsgálatára a közhitelű ingatlan-nyilvántartási adatok alapján. A két, nem nyilvános közbeszerzési eljárás eredményeként (a jogi szolgáltatások beszerzéséről csak eredményt kell közzétenniük az ajánlatkérőknek) a győri Horváth Ügyvédi Irodával állapodtak meg nettó 1,036 milliárd forintért, míg a budapesti Dr. Pacsika Ügyvédi Irodával 207,3 millió forintért − derül ki az uniós közbeszerzési értesítőben (Tenders Electronic Daily) megjelent tájékoztatókból. Az eredményről május 31-én döntöttek. A szerződések előzetesen becsült értéke mindkét esetben megegyezik a végleges szerződési értékekkel. A MÁV tízezernél is több ingatlannal rendelkezik, köztük többnek rendezetlen a tulajdon- és használati joga.

A Horváth Zoltán vezette Horváth Ügyvédi Iroda feladata az ingatlanok nyilvántartásának pontosítása és az ezt követő egységesítésre vonatkozó jogi feladatok ellátása, míg a Pacsika István vezette Dr. Pacsika Ügyvédi Irodáé ezen feladatok audit- és minőségbiztosítási tevékenységének ellátása. Mindkét közbeszerzésre több irodát hívott meg az MNV, a több mint egymilliárdos jogi tanácsadói tenderen részt vett a budapesti Dr. B. Horváth Ágnes Ügyvédi Iroda, a pécsi dr. Turi Attila egyéni ügyvéd és a szegedi Ferenczy Ügyvédi Iroda is. A közbeszerzési hirdetményből az is kiderül, hogy az MNV még ezen ügyvédekkel és irodákkal is szerződést is köt a nyertes ajánlat feltételeivel. Az auditálásra lebonyolított tenderen a Dr. Pacsika Ügyvédi Iroda mellett a budapesti Gyalog Ügyvédi Iroda tett ajánlatot, de szerződést csak az előbbivel kötöttek.

A Nemzeti Földalapkezelőnek is dolgoznak

Pacsika István ügyvédi irodája nyerte meg nettó 300 millió forintért a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFSZ) közbeszerzését is 2012 februárjában, ez a vagyonnyilvántartás jogi rendezésével kapcsolatosan ellátott feladatok auditálására szólt − derül ki a Közbeszerzési Értesítőből. Az interneten is elérhető NFSZ-dokumentumok szerint a győri Horváth Zoltán is dolgozott a földalapkezelőnek, több haszonbérleti pályázatban az NFSZ jogi képviselője.

Botrányos tender után elmaradt a szerződéskötés

A Dr. Pacsika Ügyvédi Irodát hirdette ki győztesnek konzorciumtársával, a Dezső és Társai Ügyvédi Irodával együtt 2011 februárjában a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség a jogi tanácsadói közbeszerzésén, azonban a nagy sajtóvisszhangot kiváltott, kétmilliárd forint értékű beszerzés mégsem végződött szerződéskötéssel. Az NFÜ korábbi, s azóta lebonyolított, több száz milliós tanácsadói tendereiről bővebben itt olvashat.