Lapunk információi szerint a Quaestor Foglalkoztatói Nyugdíjszolgáltató (QFNy) Zrt.-ben lévő 100 százalékos részesedésre kiírt pályázat eredményes volt, a céget az Allianz Hungária veheti meg. Úgy tudjuk, hogy a nem különösebben nagy társaságért komoly verseny volt, a győztes pedig váratlanul magas árat ajánlott.

A gazdát cserélő társaság profilja Magyarországon egyelőre példa nélküli, ugyanis jelenleg nincs ilyen a piacon, más egyelőre nem kínál foglalkoztatói nyugdíjszolgáltatást, holott erre 2010 óta megvan a törvényi lehetőség. Piaci vélemények szerint a magas vételár indoka az lehet, hogy az új tulajdonos valamilyen nagy dobásra készül, saját értékesítő hálózatát használva ugyanis lényegesen eredményesebb lehet, mint a Quaestor volt.

A felszámolás alatt álló Quaestor Értékpapírkereskedelmi és Befektetési Zrt. felszámolóbiztosa, a Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nonprofit Kft. színeiben működő Piller Zsuzsa írta ki a nyilvános ajánlattételi felhívást a társaság egyik piacképes vagyonelemének eladására.

Lapunk információt sem az eladó, sem pedig a vevő nem erősítette meg. A felszámoló PSFN kérdéseinkre annyit válaszolt, hogy "a Quaestor Értékpapír Zrt. "f.a." felszámolási eljárásával kapcsolatos nyilvános információk elérhetőek a honlapunkon". Az Allianz pedig hivatalosan sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánja értesüléseinket.

A Cégközlöny adatai is arra utalnak, hogy valami történik a QFNy Zrt.-vel. Egy augusztus 12-i bejegyzés szerint ugyanis július 30-i dátummal törölték a a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozóiroda Vagyon-Visszaszerzési Hivatala biztosítási intézkedését, amit 2015. március 26-án rendeltek el, a Quaestor Pénzügyi Tanácsadó Zrt. vagyona érdekében.

Így nézett ki a pályázat

Az értékesítési eljárás teljes körű lebonyolításával a az Equilor Befektetési Zrt.-t bízták meg. A tőkepiaci specialista igénybe vételének indoka az eladandó termék speciális jellege volt. A törvényi szabályok (2007. évi CXVII. törvény) alapján ugyanis foglalkoztatói nyugdíjszolgáltató intézményt csak bank, biztosító, befektetési társaság, valamint olyan egy vagy több foglalkoztató - amely vállalja, hogy munkavállalóiknak foglalkoztatói hozzájárulást fizetnek - alapíthat és tulajdonolhat.

Az első körben a vételi szándéknyilatkozatokat július 6-ig várták, majd a második körben a végleges, kötelező érvényű ajánlattételek benyújtásának határideje július 17. volt. A kiírás úgy szólt, hogy a beérkezett ajánlatokat 15 napon belül felbontják, értékelik és a jelentkezők további 15 napon belül írásban értesítést kapnak a bontás eredményéről. Lapunk korábbi érdeklődésére az eljárásról az Equilor bővebbet nem árult el, mondván ő csak technikai közreműködő, az ügy "ura" a felszámoló.

Mit tud a cég?

A gazdát cserélő egykori Quaestor-leány egyfajta be nem teljesült álom volt. A céget ugyanis 2010-ben alapították és azóta is Magyarországon egyedüliként kínált foglalkoztatói nyugdíjszolgáltatást. E konstrukció - amely az önkéntes nyugdíjcélú megtakarítási lehetőségek körét szélesíti - lényege az, hogy a munkáltató érdemi nyugdíjcélú megtakarítást képezzen dolgozói számára adókedvezménnyel, míg a juttatásra a munkavállaló csak akkor válik jogosulttá, ha letelik az úgynevezett feltételes jogszerzési időtartam, azaz a foglalkoztató által meghatározott 1-5 évig a vállalatnál marad. Ha pedig idő előtt megy el a cégtől, akkor a befizetéseket nem ő fogja majd megkapni, hanem a többiek, akik maradtak.

Egy foglalkoztatói nyugdíjszolgáltató mind a tulajdonrésszel (részvénnyel) rendelkező foglalkoztató munkavállalói, mind más foglalkoztatók és azok munkavállalói számára kínálhat nyugdíjkonstrukciókat. A foglalkoztatói nyugdíjszolgáltatás pedig lehet egyösszegű kifizetés, határozott idejű járadékszolgáltatás, életjáradék szolgáltatás, illetve ezek kombinációja. A kifizetésre pedig a nyugdíjkorhatár betöltésével válik jogosulttá a dolgozó.

Egy kis tőke jó volna

Mérlege alapján az 1,052 milliárd forintos jegyzett tőkéjű Quaestor Foglalkoztatói Nyugdíjszolgáltató (QFNy) Zrt. "rendben lévőnek" tűnik: adózott eredménye tavaly 3,8 millió forint volt, a 2013-as 5,5 millió forint után. A foglalkoztatottak átlagos létszáma tavaly 15 fő volt, jelenleg pedig a legfrissebb NAV-adatok szerint négy fő. A beszámolóból kiderül, hogy tavaly három foglalkoztató 396 dolgozó után fizetett be 91 millió forintot és 228 ezer eurót, továbbá 23 millió forint és 68 ezer euró értékű tagi kiegészítés is érkezett.

A QFNy Zrt. korábban azt közölte, hogy önálló jogi személyiség és nem érintett a Quaestor Financial Hrurira Kft. csődeljárási folyamatában, ám a Quaestor kötvény kitettsége miatt a forint alapú befektetési portfóliói kisebb mértékben érintettek. Jó hír, hogy nyugdíjszolgáltatásra szóló igény még soha nem érkezett a szolgáltatóhoz.

Már csak azért is új tőke kell a cégbe, mert a zrt. a jegyzett tőkéje egy részét is elbukhatta a Quaestor-kötvényeken, így mindenképpen lépni kell, hogy az 1,143 milliárd forintos minimális biztonsági tőke meglegyen - derül ki a beszámolóból. Nem csoda hogy a társaság könyvvizsgálója úgy fogalmazott: alapos kétely merült fel arról, hogy a vállalkozás képes lesz-e továbbműködni.