Bár az Európai Parlament és Tanács RED irányelve alapján Magyarországon a megújuló energiaforrások részaránya 2020-ra legalább a 13 százalékot kell, hogy elérjen, hazánk a Megújuló Energia Hasznosítási Cselekvési Tervben ennél magasabb, 14,65 százalékos cél elérését tűzte ki célul. Teendő tehát van bőven, hiszen a megújuló energiák felhasználási aránya jelenleg alacsony Magyarországon, és emellett a hazai fosszilis energiahordozókészlet és -termelés is korlátozott, így az ország importfüggősége az elsődleges (primer) energiahordozók (uránérc, földgáz, kőolaj) tekintetében nagyon magas, meghaladja a hazai energiaszükséglet 75 százalékát.

Éppen ennek a trendnek a megfordítása a célja a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) honlapjára kedden kikerült új pályázatnak, amely a Közép-Magyarországi Operatív Program keretében a "Megújuló energiahordozó-felhasználás növelése" címmel fut (KMOP-3.3.3-13.). A konstrukció elsősorban az együttműködő villamosenergia hálózatba termelő kapacitások kiépítését, másodsorban a sziget üzemmódban működő villamosenergia-termelő kapacitások kiépítését, tovább a földgáz hálózatba táplálható biometán termelést támogatja. Ezen kívül pályázat nyújtható be meglévő rendszerek energiaforrásváltására, többlet energiaigény kielégítésére, termelési folyamatokhoz kapcsolódó fejlesztésekhez egyaránt.

(Kattintson a nagyobb méretért)
Kép: Forrás: NFÜ

A mostani kiírás során 1,494 milliárd forintra lehet pályázni - ebből 896 millió jut a közszférának és 598 millió a vállalkozásoknak -, az elnyerhető vissza nem térítendő támogatás összege minimum 30 millió, maximum 150 millió forint lehet. A pályázatok benyújtására május 31 és július 5 között van lehetőség, és a döntés után várhatóan 10 nyertest fognak kihirdetni.

A pályázattal kapcsolatos dokumentáció ide kattintva érhető el.