Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Mercedes B osztály 2012 márciusi, valamint a CLA 2013 januári gyártásának megkezdése után a CLA Shottig Brake a harmadik széria, amely a konszern legfiatalabb gyárában készül - hangsúlyozta Markus Schäfer, termelésért és beszerzésért felelős igazgatósági tag a kecskeméti sajtótájékoztatón. Közlése szerint, az elmúlt évben pontosan 150 000 B- és CLA-osztályú autó készült Kecskeméten, a termelés 2012. évi megkezdése óta így már több mint 300 000 Mercedes-Benz személygépkocsi gördült le a szalagokról.

A Mercedes-Benz az elmúlt évben 12,9 százalékkal növelte eladásait, 1,6 millió járművet szállított le vevőinek, és ezzel a negyedik egymást követő évben ért el rekordot - tette hozzá.

Thomas Geier gyárigazgató kiemelte, hogy vevőik számára az egész világon kizárólag Kecskeméten gyártják a CLA-t és immár a CLA Shooting Brake-et is. Arról is tájékoztatott, hogy több mint 180 országba exportálnak Mercedes-Benz autót Kecskemétről.

A kecskeméti gyár beruházásainak összege ma már eléri az egymilliárd eurót. A gyár felépítése 800 millió euróba került, ezt követően a vállalat folyamatosan fejlesztette a telephelyet, az elmúlt évben mindenek előtt a CLA Shooting Brake termelési előkészületeivel. Ezzel összefüggésben számos új munkatársat toboroztak, akik intenzív képzésben részesültek, így az állomány 2014 végére mintegy 4000 foglalkoztatottra emelkedett.

Thomas Geier kérdésre válaszolva elmondta: a három műszak bevezetése révén 2014-ben 150 ezer darab személygépkocsi készült el Kecskeméten, a darabszám 2015-ben emelkedni fog.

A gyár jövőjéről szólva fontosnak nevezte, hogy a kompakt autók családja fejlődni fog, amelyben Kecskemétnek is kiemelkedő szerepe lesz.

Adatai szerint a gyártás megkezdésekor 17 magyar beszállítóval álltak kapcsolatban, ma már a számuk 32-re emelkedett.

Elhangzott az is, hogy a kormányzattal történő jó együttműködés példája a több mint 90 millió eurós, kedvező kamatozású, exporttámogatási hitel, amelyet a vállalat a kecskeméti gyár jövőbeli további beruházásainak finanszírozására fordít majd. Thomas Geier hozzátette, hogy további, "EU konform szubvenciókról" tárgyalnak a kormánnyal.

2013 augusztusa óta az A-osztály számára további gyártókapacitás áll rendelkezésre azáltal, hogy szerződéses gyártó lett a finn gyártási specialista, a Valmet Automotive. Ezen túlmenően 2015 első félévében indul a GLA gyártása a kínai piac számára Pekingben.

Az új Mercedes-Benz CLA Shooting Brake egyelőre két diesel- és négy benzinmotorral, valamint 4MATIC összkerékhajtással kapható és csupán kereken 600 euróval kerül többe, mint a négyajtós kupé. A CLA Shooting Brake 2015. január 15. óta rendelhető, és az első járművek 2015 márciusában érkeznek az európai márkakereskedőkhöz.