Magyarországnak gondolnia kellene saját gazdasági érdekeire is, amikor újabb veszteséghullámot kényszerít rá az országban tevékenykedő bankokra, köztük az osztrák tulajdonba lévő pénzintézetekre - jelentette ki Ewald Nowotny, az osztrák nemzeti bank elnöke, az Európai Központi Bank (ECB) monetáris tanácsának tagja. A szakember Londonban nyilatkozott a Bloomberg tudósítása szerint.

Nowotny úgy gondolja, hogy az osztrák bankok szempontjából Magyarország a problémát okozó országok közé tartozik. Az Ausztriával szomszédos országban kialakult helyzet nagyobb fejfájást okoz nekik, mint a polgárháború szaggatta Ukrajnában felmerülő nehézségeik. A problémák kevésbé gazdaságiak, sokkal inkább politikaiak: politikai motivációk tapasztalhatók a hátterükben - fejtegette a bécsi jegybank elnöke.

Felfogják(?)

Bízunk benne, hogy a budapesti kormány szintén megérti, hogy a magyar gazdaságnak szüksége van az erős bankrendszerre - szögezte le. A Bloomberg ezt követően emlékeztet arra, hogy a múlt héten elfogadott devizaadós-törvény része Orbán Viktor miniszterelnök harcának a bankok ellen, amelyeket meg akar büntetni azért, mert az elmúlt évtizedben jelentős mennyiségű devizahitelt helyzetek ki Magyarországon. Az osztrák tulajdonú bankok egymás után jelentik be, milyen hatással lesz rájuk az, hogy a hitelezés keretében szerzett bevételeik egy részét vissza kell fizetniük az adósoknak.

Nem volt rossz buli ez

Nowotny ettől függetlenül sikeresnek értékeli az osztrák pénzintézetek kelet-közép-európai terjeszkedését. Összességében a rendszerváltást követő évtizedekben nyereségesen tevékenykedtek a volt kommunista országokban, amit nem mondhatunk el a világ más régióról. A bécsi jegybank ugyanakkor a napokban hívta fel a kereskedelmi bankok figyelmét arra, hogy értékeljék át üzleti modelljüket.

A pénzügyi válság 2008-as elmélyülése óta ugyanis üzemi nyereségük közel kétharmadát, 44 milliárd eurót voltak kénytelenek felhasználni behajthatatlan hiteleik fedezésére. Ezt megelőzően a térség gyors gazdasági növekedésének köszönhetően töménytelen lakás-, autó- és más áruhitelt vettek fel itteni ügyfeleik, ami megdobta a profitjukat - csakhogy amint a boldog békeidők elmúltak, ezek jelentős része bedőlt.