Az Ericsson a hazai infokommunikációs iparág legnagyobb kutatás-fejlesztési részlegével rendelkező vállalata, a megállapodás aláírása alkalmából bejelentette, hogy további fejlesztéseket hoz Magyarországra, és így újabb munkahelyeket teremt. A Budapesten induló új fejlesztések elsősorban a Cloud, azaz felhőalapú szolgáltatások területéhez, valamint a nagy adatmennyiségek (Big Data) elemzéséhez kapcsolódnak. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter az Ericssonnak a magyarországi technológia fejlesztésekben, kutatási és oktatási tevékenység támogatásában az elmúlt évtizedekben játszott mértékadó szerepét méltatta. Rámutatott, hogy a stratégiai együttműködés különösen fontos Magyarország számára, mivel az hangsúlyozottan tartalmazza a magyarországi oktatás és kutatás, fejlesztés és innováció összekapcsolását a gyakorlati megvalósítással, az ipari alkalmazással. "Ahhoz, hogy egy országban az innováció valóban sikeres lehessen, ténylegesen elősegítse a gazdasági növekedést, gazdasági nyitottságra, pénzügyi stabilitásra és rugalmas szabályozásra van szükség" - hangsúlyozta a miniszter. "A magyar kormány már megvalósította az államháztartási stabilitást, végrehajtotta a versenyképesség erősítéséhez szükséges reformokat, emellett az iparpolitika és a szabályozás terén is nyitott a versenyképesség növelése érdekében szükséges lépések megtételére. Az államháztartás hiánya tartósan 3 százalék alatti, az adósság csökkenő pályán van, az ország pedig kikerült az EU túlzottdeficit-eljárása alól" - mutatott rá.

A kormány aktív befektetési politikával a már letelepedett és a befektetéseik számára új helyszínt kereső vállalkozók számára minél kedvezőbb környezet biztosítására törekszik. A kormány célja, hogy a magyarországi termelés egyre inkább a magasabb hozzáadott értékű termékek előállítása irányába haladjon - hangsúlyozta Varga Mihály.  Magyarországon az export adja a GDP 90 százalékát és a kivitel 20 százaléka magas hozzáadott értékű termék - mutatott rá. Megerősítette: a kormány elkötelezett amellett, hogy a szabályozási környezetet az infokommunikáció fejlődési igényeinek megfelelően alakítsa és erőfeszítéseket tegyen annak érdekében, hogy felgyorsítsa a szélessávú hálózatba kapcsolt társadalom fejlődését.

Thomas Jul azt hangsúlyozta, hogy a magyar kormány és az Ericsson között létrejövő stratégiai megállapodás erősíti és elmélyíti a Magyarországgal folytatott együttműködést. Megerősítette, hogy az Ericsson továbbra is kiemelkedő szerepet szán globális stratégiájában Magyarországnak, illetve Európában második legnagyobb kutató-fejlesztő központjának, amely Budapesten működik, és 1200 magyar mérnököt foglalkoztat. Ismertette: az Ericsson Magyarországon 1700 embert foglalkoztat, amelyből 1200-an kutatás- fejlesztési, 500-an mérnöki szolgáltatási és üzletfejlesztési tevékenységet látnak el. Ebből 100 munkavállaló PhD fokozattal rendelkezik. A szakemberek összesen 550 szabadalmat nyújtottak már be.

A magyarországi Ericsson Európában a második legnagyobb kutató-fejlesztő központja, emellett 2-2 kutatólaboratóriumot finanszíroz a BME-n és az ELTE-n. Az Ericsson Magyarország munkatársai állították fel 1990-ben az első hazai analóg mobiltelefon-hálózatot és 1991-től kezdve ezidáig közel másfélmillió vezetékes vonalat ellátó főközpontot szállítottak Magyarországon. 1994-ben digitális mobilhálózat (GSM) kiépítésére is az Ericsson kapott megbízást, valamint 2002 tavaszán világelsőként az egyik mobilszolgáltatóval együtt indította el Magyarországon a multimédiás üzenetközvetítési szolgáltatást, az MMS-t. Az Ericssonhoz köthetők a mobilinternet fokozatosan fejlődő szintjeinek elsőként való bevezetése is, így a GPRS, az EDGE, a 3G majd a HSPA. Napjainkban az Ericsson Magyarország a piacvezető távközlési szolgáltató mobilhálózatának szállítója, 2012 január 2-án az Ericsson technológiájának segítségével indult el az országban elsőként a negyedik generációs (4G/LTE) mobilszolgáltatás.

A kormány eddig több mint kéttucat, Magyarországon működő, kiterjedt nemzetközi háttérrel rendelkező nagyvállalattal kötött stratégiai megállapodást. A tervek szerint összesen 40 céggel írnak alá hasonló dokumentumot.