Farkas Jánosné elmondta: a község határában úgynevezett degradációs kiserőművet tervez építeni a Pári Vagyonkezelő és Befektető Zrt., a népszavazást három önkormányzati képviselő kezdeményezte.

A páriaknak a következő kérdésre kell válaszolniuk: "Akarja-e ön, hogy Pári fejlődése, az itt élők munkahelyteremtése és a fiatalok helyben tartása érdekében (...) környezetvédelmi előírásoknak mindenben megfelelő, műanyag alapanyagú kiserőmű épüljön?"

A 670 lakosú településen mintegy 500 választópolgár szavazhat a referendumon - közölte Budainé Vajk Ildikó, Pári jegyzője. A népszavazás akkor lesz érvényes, ha azon a szavazásra jogosultak legalább fele részt vesz.

Gere Zoltán, az önkormányzati tulajdonú vagyonkezelő cég vezérigazgatója elmondta: az öt megawatt teljesítményű, évi 1200 tonna műanyaghulladékot feldolgozó kiserőmű és egy ahhoz kapcsolódó pelletüzem 5 milliárd forintos beruházással épülne meg, a projekthez egyelőre befektetőt keresnek. A két üzem összesen 100 embert foglalkoztatna.

Az erőmű a műanyagot szénhidrogénné alakítja át, "kibocsátása az európai uniós értékek harmadát sem fogja elérni" - tette hozzá.

Páriban 2012. márciusban hulladéklerakó-pontokról tartottak helyi népszavazást, amely 3 szavazat híján érvénytelen volt; a lerakókat az elutasító szavazatok nagy száma után nem építették meg.