Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A konszolidált beszámoló szerint a szövetkezeti hitelintézetek központi bankja és az érdekeltségébe tartozó vállalkozások 2013-ban 498 millió forint adózott eredményt és 151 millió forintos mérleg szerinti eredményt értek el. A bank 2014-es üzleti terve számottevő üzleti volumen- és hitelportfólió bővülést, összességében pedig 55 százalékos mérlegfőösszeg-növekedést irányoz elő. A társaság közgyűlésén új igazgatósági és felügyelőbizottsági tagokat (fb) is választottak.

Több tényező is támogatja a növekedést

A hitelportfolió tervezett dinamikus növelése részben az MNB növekedési hitelprogram (nhp) forrásaira támaszkodik, a tervek alapján a Takarékbank és a szövetkezeti hitelintézetek az nhp első szakaszához hasonlóan a másodikban is aktívan részt vesznek. A Takarékbank mérlegfőösszegét emeli a szövetkezeti hitelintézeteknek történő nhp-forrásközvetítés is.

A bank a bővülő üzleti volumenből adódóan jelentős jutalékbevételt és kamateredményt vár, összességében a nettó bevételek 23 százalékos növekedésével számol 2013-hoz képest. A bank üzleti terve tartalmazza továbbá a szövetkezeti hitelintézeti szektor átvilágításának befejezését, illetve ennek nyomán az egyetemleges felelősségi kör teljessé tételét, a prudenciális/számviteli konszolidáció elvégzését, valamint további, a szektor egységes piaci fellépéséhez nélkülözhetetlen közös szabályzatok (üzletpolitika, marketing) kiadását. Idén megtörténnek az egységes informatikai rendszer kialakításának első lépései is.

Új tisztségviselőket is választottak

A mai közgyűlésen új tisztségviselőket is választottak. A társaság részvényesei az Igazgatóság új külső tagjává választották Sebestyén Istvánt, a Fókusz Takarékszövetkezet elnök-ügyvezetőjét, Köbli Gyulát, a Magyar Takarék Befektetési és Vagyongazdálkodási Zrt. Igazgatóságának elnökét. Az fb-tisztségéről lemondott Sebestyén helyére új tagnak Pénzes Lászlónét, a Hajdú Takarékszövetkezet elnök-ügyvezetőjét választották.

A Takarékbank Zrt. új igazgatósága a közgyűlést követő első ülésén Sebestyén Istvánt választotta meg az Igazgatóság elnökévé. A testület új belső tagja lett Vojnits Tamás, aki a Közgazdasági elemzési és integrációs képzési divízióért felelős vezérigazgató-helyettesként dolgozik tovább a bankban. Az igazgatóság megköszönte a korábbi pozíciójukról lemondott Vojnits Tamás, Brezina Szabolcs és Nyikos Péter munkáját.

Dematerializált kötvényt bocsátanak ki

A közgyűlés döntött arról is, hogy a Takarékbank nem fizikai, hanem dematerializált kötvényt bocsát ki, ami költségmegtakarítást jelent a zrt. számára és jelentősen egyszerűsíti a kibocsátási eljárást. A bank 2014. április 24-i éves közgyűlésén szövetkezeti hitelintézetek előterjesztése alapján a részvényesek 73 százalékának támogatásával (10 százalék tartózkodás mellett) elfogadták, hogy a Takarékbank 300 ezer darab, összesen 600 millió forint névértékű és kibocsátási értékű, A sorozatú kötvényt bocsát ki. A kötvénykibocsátás egyéb feltételei változatlanok maradnak.