Az informatikus fizetések lassan, de elérik azt a határt, amennyi pénzt a foglalkoztató vállalatok még ki tudnak fizetni. Várhatóan lassulni fog a bérek növekedése. Hiába látszik egyre nagyobb munakerő-hiány az informatikai szektorban, hiába a dolgozók diktálják az iramot.  A vállalatok szempontjából ez viszonylag jó hír, mert alkalmazkodhatnak a jelenlegi helyzethez - derül ki a 2017-es Hays Salary Guide kiadványából, melyet a HWSW dolgozott fel.

A Hays főként az ügyfélköréből származó adatokból számolta ki a kereseti szinteket, ezek többnyire fővárosi cégek és néhány vidéki vállalkozás bérezését jelenti. Ezek alapján jelenleg egy junior szoftverfejlesztők minimum havi bruttó 360 ezer forintot kap, de akár a 480 ezer forintot is megkeresheti. A legjellemzőbb a 430 ezer forintos fizetés. A junior bérek inkább az előző években nőttek ugrásszerűen.

A tapasztalattal rendelkező szoftverfejlesztők bére többet emelkedett az egy évvel ezelőtti adatokhoz viszonyítva: minimum havi bruttó 550 ezer és maximum 750 ezer forintot kereshetnek meg. A legtöbbször előforduló bér pedig a toborzók tapasztalata szerint a 700 ezer forint. A senior és a vezetőfejlesztők jellemző havi fizetése is közelebb került a milliós határhoz, míg a maximuma 1,1 millió forint. A vezetőfejlesztők viszont tipikusan az 1,2 millió, maximum 1,45 millió forintot kapnak.

A tesztelői bérek esetében fontos trend, hogy a manuális, funkcionális tesztelést kezdi felváltani a tesztautomatizálás, amely akár 20-30 százalékkal növeli a fejlesztői csapat produktivitását. A kezdők továbbra is bruttó havi 330 ezer forinttól indulnak, viszont pár éves tapasztalat után minimum félmilliós fizetést vihetnek haza. A senior tesztelők pedig megkereshetik a 850-900 ezer forintot. Az egymilliós határt csak a tesztelési csoportvezetők maximális bére lépheti át.