Az előzetes várakozásokhoz képest többen számíthatnak volt magánnyugdíjpénztáruktól reálhozamra - közölte saját számításai alapján a Stabilitás Pénztárszövetség. Az érdekképviselet korábban úgy kalkulált, hogy a 3,1 millió tag 25 százaléka, mintegy 750 ezer ember nem számíthat pénzre. A végleges kormányzati adatok szerint azonban ez a szám "csak" 569 818 fő lett. A visszalépő tagok 81,1 százaléka, összesen 2 450 960 személy várhatja augusztusban a postást, illetve figyelheti bankszámlája, vagy önkéntes nyugdíjpénztári számlája gyarapodását.

Selmeczi Gabriella nyugdíjvédelmi megbízott szerint ezzel beigazolódott, hogy szükséges és helyes döntést hozott a kormány, amikor elindította a nyugdíjvédelmi programot.

Borza Gábor, a Stabilitás alelnöke kiemelte: a magánpénztári rendszerrel minden tag jól járt, hiszen e rendszer nélkül most senki nem számíthatna semmilyen reálhozamra, lévén, az állami rendszer csak a nyugdíjak reálértékének megőrzését biztosítja. Nem véletlen, hogy 1998-ban közel kétmillióan önként választották a belépést a magánpénztárakba.

Az alelnök rámutatott: a pénztári átlagos reálteljesítmények csak hosszú időtávon (15-20 év) értelmezhetőek, a pénztárak indulása óta viszont alig 13 év telt el. Ennek ellenére a lehetséges időintervallumok többségében az egyedi pénztári portfóliók pozitív reálhozamot értek el. A 2008-as világgazdasági válság és a törvény által 2009. január 1-jétől kötelezően előírt választható portfóliós rendszerre történő áttérés együttesen azonban azt is eredményezte, hogy a magasabb kockázatvállalással jellemzett portfóliók (Kiegyensúlyozott, Növekedési) esetében, és a 2006-tól kezdődő pénztártagság esetében - tehát azoknál a pénztártagoknál, akik ettől az időponttól léptek be a pénztárukba - a reálteljesítmények a 2006-2010 évek közötti 5 éves időszakokban negatívak is lehettek.

Negatív reálhozamokkal a Stabilitás számításai szerint a legnagyobb számban a 2006-2008-ban belépett tagok szembesülhetnek. Borza közölte: a reálhozam, azaz a hozamgarantált tőke feletti összeg minden pénztártag esetében más és más, mivel azt sok tényező befolyásolja. Ezek közül a legfontosabbak: a tagsági jogviszony kezdete, a befizetett tagdíj nagysága, a tagdíjbefizetés rendszeressége (cash-flow hatás), a pénztár és portfólióváltás(ok) időpontja (az eltérő befektetési politikák, így hozamok miatt), az adott pénztári portfóliók teljesítménye, hozama az elszámolás fordulónapjáig, az infláció időbeli alakulása (a befizetések eltérő alakulása miatt az infláció hatása is más és más lesz).